Foto: SVT

Polisen fruktar fyrverkeriattacker i Nordstan

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om att ungdomsgäng planerar att skjuta fyrverkerier och kasta smällare i Nordstan på nyårsaftons kväll har fått polisen i Göteborg city att agera. SVT Nyheter Väst kan berätta att kommunens fastighetskontor gått med på polisens begäran om att stänga köpcentret tidigare, klockan 22 istället för som planerat vid midnatt.

– Det är naturligtvis sorgligt att detta behövs, men utmärkt att det görs, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Bakgrunden är att polisen säger sig ha fått information om att en större ordningsstörning planeras av de ungdomsgäng som brukar uppehålla sig i Nordstan sena kvällar.

Hämndaktion mot ordningsvakter

Enligt uppgifter planerar de att skjuta raketer och kasta smällare inne i köpcentret som en hämnd för att ordningsvakter arbetat aktivt mot dem under året.

Efter kontakt med kommunen och Nordstadens samfällighetsförening fattades på fredagen beslut om att stänga Nordstaden tre timmar tidigare på nyårsafton.

– Om det är detta som behövs för att säkra tryggheten för allmänheten är åtgärden självklar, säger Jonas Ransgård (M).

Det regelverk som finns gällande Nordstans öppettider är att dess gångvägar ska hållas öppna varje dag mellan klockan 06.00-00.00. I den överenskommelse som nu har skett frångås det under nyårsafton.

Fler poliser än vanligt

– Vi kommer att ha en ökad polisiär närvaro i Nordstan, det har vi alltid under större helger, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Kommer det att vara säkert att vistas där under lördagen?

– Ja, det ska inte vara några större problem.

Ändrad öppettid

Enligt ett dokument som SVT Nyheter Väst tagit del av var köpcentrets dörrar tänkta att stänga klockan 21, men enligt Nordstans vd Ulrika Carlsson är det klockan 22 som gäller på nyårsafton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

fyrverkeriattack

Mer i ämnet