Kommunpolis Peter Torstensson om skadegörelsen. Foto: SVT

Omfattande skadegörelse i Bengtsfors – högsta siffran på 20 år

Uppdaterad
Publicerad

33 fall av skadegörelse i Bengtsfors kommun under september och oktober månad. Det är den högsta siffran på över 20 år.
En del av orsaken är enligt polisen ett ungdomsgäng som rör sig i centrum.

Sett till helårsstatistiken från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, över antalet anmälda fall av skadegörelse i Bengtsfors kommun är 2019 inte anmärkningsvärt .

Men om man bryter ner den på månadsbasis blir bilden annorlunda.

I september och oktober har sammanlagt 33 fall av skadegörelse anmälts. Det är den högsta siffran sedan BRÅ började sammanställa statistiken 1996.

Tiotal ungdomar bakom

Siffran handlar om hela kommunen. Men det som sticker ut är enligt kommunpolisen Peter Torstensson att fler fall av skadegörelse anmälts från centrala Bengtsfors. Enligt honom handlar det om ett tiotal killar i 15-årsåldern som ligger bakom de händelserna.

– Många av de här killarna står i dörren till kriminalitet, kan man säga. Jag tror att vi tillsammans ska kunna bryta av det, men då krävs det långsiktighet från alla inblandade parter.

Förutom skadegörelsen handlar det också om ett fall av hot mot personal på fritidsgården som är polisanmält. Nu senast valde biblioteket att minska sina öppettider på grund av ungdomsgänget. Sedan en dryg månad tillbaka har polisen ökad närvaro.

Kommunchefen: Anmäl mer

Kommunchef Göran Eriksson säger att man vet vilka individer det handlar om. Nu pågår ett samarbete mellan polisen och olika enheter inom kommunen för att hitta en lösning.

Uppmaningen till allmänheten är att anmäla allt man möter i anknytning till detta. Både polisanmäla skadegörelse och orosanmäla till socialtjänsten. Dessutom ligger förslag till kommunstyrelsen om att anställa trygghetsvärdar och att öka öppettiderna på fritidsgården.

I klippet hör du Peter Torstensson, kommunpolis, och Göran Eriksson, kommunchef, om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer