Dagen efter på Götaplatsen. Foto: SVT

Polisen kritisk till insatsen vid Götaplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Dålig skyddsutrustning, för få poliser och långsamma ledningsbeslut. Så beskriver flera poliser insatsen vid det våldsamma upplopp på Götaplatsen tidigare i somras i interna tillbudsrapporter.

”Från min position, då jag står vid stadsteatern och det brakar loss med att det kastas glasflaskor mot vår position och det skjuts fyrverkerier och bangers mot oss. Vid denna position är vi väldigt låsta då vi har entrén i ryggen och balkongen över oss”

Så beskriver en polis situationen då polisen attackerades under ett studentfirande i Göteborg.

Våldsamt upplopp

Det var den 2:e juni i år som ett studentfirande på Götaplatsen urartade till våldsamt upplopp, något SVT Nyheter Väst rapporerat om tidigare.

Flaskor, gatstenar, stolar och smällare slängdes mot polisen och andra förbipasserande

– När vi började spärra av Götaplatsen var det ett 50-tal ungdomar som försökte stoppa oss, sa Hans Lippens, presstalesman vid polisen i Göteborg, till SVT Nyheter Väst.

Polisen tvingades spärra av hela Götaplatsen, där uppemot 500 personer uppehöll sig.

– De tog bland annat möbler från uteserveringar och kastade på polisen. Det ska inte handla om studenter på flaken utan om andra ungdomar, sa Hans Lippens.

Händelsen rubricerades som våldsamt upplopp.

Flaskor och gatstenar mot polisen

Nu kan man, i interna tillbudsrapporter, läsa hur poliserna på plats upplevde situationen.

Flera poliser vittnar om en kaosartad utveckling där flera ungdomar kastar smällare och bangers mot en underbemannad polisstyrka.

Poliserna påpekar även att det här är andra året i rad som en upploppsliknande situation sker i samband med studentfirande, och att man borde förbjuda studentfirande på Götaplatsen.

Så här skriver poliserna bland annat i sina rapporter:

”Hade större delar av folkmassan vänt sig mot oss hade vi varit i ett kritiskt läge”

”Jag upplevde att situationen blev ohållbar, vi var alldeles för få poliser på platsen trots att det var känt sedan tidigare år hur stökigt det kunde bli.”

”Dålig skyddsutrustning(hjälmen) som inte tillåter samtidigt bärande av aktiva hörselkåpor.”

”Göteborgs stad borde haft personal på plats som samlade ihop de hundratals 1,5 glasflaskor som de firande ställde ifrån sig på marken, så att dessa inte skulle gå att använda som vapen mot poliserna på plats, vilket vi befarade att de skulle och vilket sedan även skedde.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.