Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef nordost i Göteborg Foto: SVT

Polisen kritisk till Säpos agerande

Uppdaterad
Publicerad

Västsvenska barn återvänder efter att ha levt med Islamiska Staten utan att socialtjänsten får information om det. Nu ifrågasätter också polisen Säkerhetspolisens hantering av barn som återvänder från IS till Sverige.

– Det är ju väldigt illa. Det kan ju få katastrofala följder naturligtvis så den information måste myndigheter dela med varandra, säger Ulf Merlander som är lokalpolisområdeschef i nordost i Göteborg.

Minst 60 svenska barn har varit eller är hos terrororganisationen Islamiska Staten. Barnen är mycket viktiga hos IS, de är morgondagens soldater som ska ta vid och tidigt sätts pojkarna i träningsläger och får lära sig hantera vapen.

Borde hjälpas åt mer

Ett tiotal västsvenska barn har återvänt efter att ha levt hos Islamiska Staten, men enligt Ulf Merlander har polisen i Nordost inte fått tillräcklig information från Säpo om det och han är besviken.

Läs mer: ”De här barnen blir dubbelt svikna”

– Jag hade önskat mig bättre samarbete. Jag tycker att det är mycket envägskommunikation från vår sida. Jag skulle önska att de kunde dela med sig mer och att vi hjälptes åt med de här svåra frågorna i större utsträckning än vi gör i dag, säger han.

Sekretessen hindrar

Säpo vill inte ställa upp på någon intervju men skriver till SVT Nyheter Väst att många uppgifter omfattas av sekretessbestämmelser som gör att Säpo inte kan lämna ut information om återvändande barn till andra myndigheter. Men Ulf Merlander är skeptisk.

Läs mer: Uppluckrad lagstiftning kan hjälpa

– Om det är små barn  så tror jag att det inte är några bekymmer med sekretessen. Är de barn är de ju inte aktuella för brottsutredningar. Då är det inte de rättsvårdande myndigheterna som ska arbeta med det utan det är socialtjänst och skola. De gör så gott de kan, tror jag, men de måste ju veta om det då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet