Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal, säger sig stå helt bakom materialet i ”Föräldraskolan”. De länkar som nu tagits bort ska inte ha påverkat textinnehållet. Foto: SVT

Polisen länkade till scientologikopplade sajter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Fyrbodal har tagit bort två länkar i ”Föräldraskolan”, som ska informera föräldrar om narkotika. Detta sedan Tanums kommun meddelat att man tar avstånd från källorna. Länkarna gick nämligen till organisationer som är kopplade till scientologerna.

I ett pressmeddelande berättade polisen i Fyrbodal nyligen stolt om sin Föräldraskola, där vuxna kunde lära sig om droger deras ungdomar riskerade att komma i kontakt med. Hur ser varningssignalerna ut? Vilka är slanguttrycken för olika droger?  

Materialet var författat av en polis i Fyrbodal som dagligen jobbade med problematiken. 

För att verkligen nå ut kontaktade polisen samtliga kommuner i Fyrbodal och bad om hjälp med att sprida materialet. 

– Vad jag vet lade fler ut det. Vi också, på vår hemsida och på Facebook. Polisen är ju en trovärdig källa, berättar Sofia Agertoft, kommunikatör i Tanum kommun. 

Många kommentarer 

Men ganska snabbt upptäckte hon att något inte stod rätt till. Hemsidans nyhetsflöde var kopplat till Twitter, och både där och på Facebook började det strömma in kommentarer. 

”Katastrof när Tanums kommun i samarbete med polisen hänvisar till Scientologerna upprepade gånger inom projektet Föräldraskola om narkotika”, stod det i ett typiskt inlägg. 

Detta fick kommunikatören att kontakta kommunchefen, som beslutade att hela materialet skulle tas bort.  

På Twitter skrev Sofia Agertoft ett nytt inlägg, där Tanums kommun tog ”avstånd från de källor Polisen hänvisar till i sitt material...”

Länkar med ”snömos” 

Det visade sig att två av länkarna i källhänvisningen gick till organisationer kopplade till RDS, Riksförbundet för ett drogfritt Sverige, som tidigare SVT-granskningar har visat är kopplad till scientologirörelsen. Och den rörelsens tankar om droger har av forskare avfärdats som ”snömos”. 

När polisen i Fyrbodal fick vetskap om vad som hänt gick man igenom både materialet, alla källor och hur fakta hade tagits fram. Man kom fram till att inga uppgifter i Föräldraskolan hade tagits från de kritiserade länkarna. 

– Vi ser att vi brustit i källhanteringen. Det är beklagligt, men också åtgärdat. Så nu har vi skickat ut en reviderad Föräldraskola. Texten är exakt densamma som tidigare, men två av länkarna i källhänvisningen har tagits bort, berättar Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal. 

Står bakom materialet 

Hon understryker att polisen står bakom hela materialet, till ”hundra procent”.  

– Vi tycker att det är ett jättebra material. Jag hoppas att det här inte tar fokus från vikten av att föräldrar tidigt upptäcker om ungdomar använder droger, genom att veta vilka signaler man ska vara uppmärksam på. 

Men hur kunde de nu bortplockade länkarna vara med i källhänvisningen när inget tagits därifrån? 

– Personen som skrev Föräldraskolan har sökt brett på nätet och bland annat tittat på de här sajterna. Därför tog han med dem också, fast det inte hade behövts eftersom de inte använts, säger Jenny Wester.

Fotnot: Åsa Graaf är ordförande i RDS och ville i samband med SVT:s tidigare granskningar inte ställa upp på en intervju. Via mejl förnekade hon att de samarbetar med eller stöttar scientologirörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.