Kommenderingschef Emelie Kullmyr säger att de kommer att fokusera på att få stopp på skjutningarna och gängvåldet. Foto: SVT/TT

Polisen lovar få bort gängvåldet – polischefen: ”Vi kommer att se effekt inom en snar framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska polisen få bort gängvåldet från gatan. En stor nationell polisinsats – som kallas Rimfrost – ska bryta det eskalerande våldet med sprängdåd och skjutningar.

– De som håller i vapnet – vi behöver fokusera på att få bort dem från gatan, säger Emelie Kullmyr, kommenderingschef polisen region Väst.

”Rimfrost” är polisinsatsen som ska få bort de kriminella från gatan. I förra veckan drog operationen igång och målet är att på sikt få bukt med gängvåldet, framför allt att stoppa skjutningarna och sprängdåden.

– Om vi kan få bort de här individerna från gatan i två månader så påverkar det miljön för dem som bor där, och vi kommer längre fram i vårt arbete att få bort kriminaliteten, säger Emelie Kullmyr.

Nationell satsning

Det är en nationell satsning där polisen tillsammans kraftsamlar i olika polisdistrikt. Och Emelie Kullmyr menar att det finns tre till fyra stora gängkonflikter i Väst, som polisen nu alltså kommer att försöka få bort.

Men den här typen av brottslighet har ju funnits länge och eskalerat under en lång tid – varför gör ni det här först nu?

– Fast jag tycker inte vi har sett det som vi i dag ser med sprängningar. Enligt min bild har det inte funnits länge, inte heller det här med skjutvapen. Det var mycket kniv för några år sedan, och sköt man så sköt man någon i benet. Man är hårdare mot varandra i kriminella världar nu, förklarar Emelie Kullmyr.

Starta klippet för att höra polischefen berätta om hur de ska få stopp på gängvåldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.