Eddie Svensson, 31, mördades i sin bostad i Högsbo av en inbrottstjuv. I klippet ovan berättar hans bror Johnny Svensson om tiden efter mordet. Foto: Privat / SVT

Polisen medger misstag i Högsbofallen – fokuserade på fel gärningsman

Uppdaterad
Publicerad

Veckans brott avslöjade att polisen inte säkrade ett täcke som bevis vid mordförsöket på en 49-årig man i Högsbo. Det hade kunnat förhindra mordet på Eddie Svensson några månader senare. Nu medger polisen att de låste sig för snabbt i utredningen.

Det var natten den 28 december 2017 som en 49-årig man vid namn Javad attackerades brutalt av en inbrottstjuv i sin lägenhet i Högsbo. Bara några timmar senare råkade en annan person ut för ett inbrottsförsök, bara 500 meter bort, varpå den man som bröt sig in ramlade ner från balkongen och dog. Polisen utgick från att det var samma gärningsman. Men det var fel och först några dagar senare insåg polisen sitt misstag.

– Polisen låste sig för snabbt vid den tesen. Med facit i hand kan man säga att det inte var rätt i det läget, säger Peter Kron, gruppchef på grova brott i region stor-Göteborg.

Fokus på fel gärningsman

Polisen medger nu till Veckans brott att fokuseringen på fel gärningsman orsakade en rad misstag i utredningen om mordförsöket på 49-årige Javad.

– Det kan ha varit en bidragande orsak. Jag kan inte sitta här och säga ja eller nej, möjligen kan det ha varit en bidragande orsak, säger Peter Kron.

Bland annat missade polisen att säkra ett täcke från Javads lägenhet som hade kunnat bära gärningsmannens DNA. Javad hade nämligen kastat sitt täcke över gärningsmannen. Täcket blev dock intressant först efter att ett liknande dåd inträffade drygt två månader senare. Den 8 mars 2018, trängde sig en inbrottstjuv in i 31-åriga Eddie Svenssons lägenhet, varpå han mördades. Polisen kopplade snabbt ihop mordet på Eddie Svensson med mordförsöket på Javad. Men när polisen nu hämtade täcket så hade det redan tvättats och några spår gick inte att säkra.

– Det gick ju en tid efter första förhöret med Javad och jag är faktiskt inte säker på vad det var som gjorde att vi dröjde med den åtgärden att ta täcket, säger Peter Kron.

Vad tycker du idag om att ni dröjde med att hämta in täcket?

– Man kan ju alltid vara efterklok. Då måste man hitta var på täcket gärningsmannen tagit, för man kör ju inte hela täcket i ett provrör.

Hade begått 19 brott tidigare

Mannen som dömdes till livstid i tingsrätten för mordet på Eddie Svensson och mordförsöket på Javad hade tidigare begått 19 brott och fanns med i polisens DNA-register.

Om ni hade säkrat täcket och kört hans DNA i registren hade ni fått träff då?

– Med stor sannolikhet ja, om det fanns hans DNA på täcket. 

Om ni hade undersökt täcket och hittat DNA där hade ni då kunnat förhindra mordet på Eddie?

– Ja som sagt det är lätt med facit i hand att ha en och annan tanke åt det hållet. Visst man kan alltid ha en reflektion hade vi kunnat göra någonting bättre men prioriteringarna var ganska normala i det här fallet. Det går inte att tänka så hela tiden för då blir man tokig. 

På tisdagen inleddes hovrättsförhandlingarna i Göta hovrätt.

Se hela Veckans brotts granskning i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer