Skolattacken i Trollhättan

Polisen missade okänd vän till skolmördaren på Kronan

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre år sedan skolattacken på Kronan i Trollhättan då Anton Lundin Pettersson dödade tre personer. Nu framkommer brister i utredningen och att polisen aldrig fick kontakt med gärningsmannens internetvän som fick ett meddelande från gärningsmannen samma dag som skolattacken. Det avslöjar Sveriges radio.

De nya uppgifterna som Ekot och P3 Dokumentär tagit fram visar att polisen aldrig följde upp kontakter på nätet som Anton Lundin Pettersson haft och de missade därmed en internetvän i Holland, denna kompis fick på dagen för attacken ett sista meddelande från gärningsmannen. Han skrev att han skulle vara död inom några timmar men enligt vännen berättade han ingenting om attacken och vad han planerade att göra.

– Det kan låta grymt men jag vet i alla fall att han ville dö. Och det här var ett sätt att se till att det skedde, säger vännen till Sveriges radio.

Det var författaren och journalisten Åsa Erlandsson som upptäckte internetvännen i sitt arbete med sin bok om skolattacken.

Sten-Rune Timmersjö på polisen i Trollhättan är idag självkritisk till hur polisen skötte utredningen. Trots att det fortfarande finns frågetecken kring gärningsmannens radikalisering så anser Sten-Rune Timmersjö att det inte finns anledning att förhöra kompisen i efterhand.

– Vi hinner inte gå tillbaka, säger han till Sveriges radio.

Läs SVT:s samlade rapportering om skolattacken här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer