–Gå härifrån, hörs en röst ropa mellan ljudet av smällar och brinnande bilar. Foto: Nima Kamrani, ögonvittne

Polisen rustar: Vi befarar att det kan fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett 150-tal bilar brunnit under måndagskvällen har polisen inlett en så kallad särskild händelse och tagit in extra resurser för de närmaste dagarna.- Vi befarar att det kan fortsätta. Av erfarenhet vet vi att sånt här kan pågå ett par tre dagar, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.

Polisen har under tisdagskvällen funnits på plats i de drabbade områdena.

– Vi kommer att vara i både Trollhättan och Göteborg. Samtidigt måste vi veta att det inte behöver vara i samma områden så vi ska vara rörliga och kunna förflytta oss. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Peter Adlersson på tisdagskvällen.

Kan pågå flera dagar

Peter Adlersson menar att den här typen av händelser kan pågå under en period, speciellt kring skolstart eller i anslutning till kortare lov.

– Vad det beror på vet jag inte, men har det väl börjat så kan det trigga igång andra, säger han.

Som SVT tidigare berättat har polisen uppmanat vuxna i de berörda områdena både i Trollhättan och Göteborg att gå ut och att prata med ungdomar.

”Oro och frustration”

Vid 19-tiden på tisdagskvällen var två personer anhållna misstänkta för inblandning i bränderna och en person efterlyst. Det är oklart exakt hur många personer som varit inblandade.

– Vi har områdespoliser som har väldigt god insyn och vi har fått in mycket vittnesmål. Sen ska man ju knyta människor till brotten, det räcker inte bara med en bild utan man ska också se vad var och en gör.

Det har också kommit in mycket reaktioner till polisen från boende i områdena, berättar Peter Adlersson.

– Det är oro och frustration. De som äger bilarna är ju oskyldiga personer. Man blir förbannad och ledsen och sånt möter man ju som polis när sånt här händer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.