Starta klippet för att höra kommenderingschefen Tobias Bergkvist, vid polisregion Väst, berätta om hur man rustat för de gängrättegångar som väntar under 2021. Foto: SVT

Så rustar polisen inför vårens gängrättegångar

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 80 personer med kopplingar till kriminella nätverk sitter i dag häktade i Västsverige, och flera stora rättegångar väntas under våren. Därför kraftsamlar nu polisen och inleder en så kallad särskild händelse som ska pågå fram till sommaren.

Nästan 300 personer har i perioder varit häktade samtidigt i polisregion Väst under det senaste året, och av dem har ett åttiotal kopplingar till kriminella nätverk. Nu väntar ovanligt många rättegångar med kopplingar till just gängkriminalitet.

– Det här handlar om att säkerställa rättsprocessen, och det är många inblandade, säger Tobias Bergkvist, biträdande kommenderingschef för den särskilda händelsen i polisområde Väst.

”Kan även påverka lokalpolisområdena”

Dels ska säkerheten i domstolens lokaler garanteras genom den särskilda händelsen, men polisen förbereder sig också ifall det skulle bli oroligheter i områden där gängkriminella bor.

– Vi hoppas inte att det blir så, men beroende på om det blir fällande domar så påverkas de som finns där ute och maktbalansen. Det tar vi höjd för, säger Tobias Bergkvist.

Bland annat väntar förhandlingar i rätten för dödsskjutningen i Gamlestaden i Göteborg i maj, där 15 personer sitter häktade. Men det är även ett flertal större mål i Borås och Skaraborg.

Ska inte gå ut över övrig polisverksamhet

Trots att man ska använda sig av ordinarie resurser för att utföra arbetet menar Tobias Bergkvist att detta inte kommer att påverka andra polisinsatser under våren.

– Om det påverkar för mycket tar vi ut personalen på övertid, om behov finns, säger han.

Den särskilda händelsen väntas pågå ett halvår, från årsskiftet fram till sommaren.

Senast polisen gjorde en liknande insats var 2019, och även då handlade det om ett ovanligt stort antal rättegångar med kopplingar till gängkriminalitet.

Detta är en ”särskild händelse”

En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Den nya organisationen formas utifrån problemet och man kan plocka in viktiga kompetenser som man normalt inte har tillgång till.

Exempel på tidigare särskilda händelser:

  • Flyktingströmmen 2015
  • Terrordådet på Drottningsgatan 2017
  • De stora skogsbränderna sommaren 2018

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.