Foto: SVT

Polisen: Sista chansen att lämna in illegala vapen

Uppdaterad
Publicerad

Snart upphör den tillfälliga vapenamnestin. Enligt preliminära siffror har polisen i länet fått in runt 1 400 vapen, vilket är något färre än vid förra tillfället. Men Boråspolisen tror starkt på ett uppsving sista dagarna.

I Borås har de hittills fått in runt 100 illegala vapen och det fortsätter att droppa in vapen i deras säkerhetsinlämning vid entrén.

– Min uppfattning är att det har gått bra. Det var tidigt och sent, som just nu, i amnestin som det lämnades in mycket vapen vid förra tillfället. Vi får se vad det slutgiltiga resultatet blir, säger kanslichefen Stefan Gustafsson, vid polisen i Borås.

Men jämfört med för fem år sedan, då amnestin senast anordnades, verkar det inte lämnas in fullt lika mycket vapen i länet, enligt preliminära beräkningar. Då, år 2013, landade siffran på drygt 1 600 vapen och vapendelar, och över 3,5 ton ammunition. Den här gången är det runt 1 400 olicensierade vapen och pipor som som lämnats in, och cirka 1,5 ton ammunition.

Många revolvrar inlämnade

Det som däremot sticker ut den här gången är att det verkar vara fler enhandsvapen som lämnats in.

– Det är särskilt bra med pistoler, nu är många av de som kommer in gamla, men det är bra just för att det är de som man ser störst risk med om de hamnar i fel händer.

Hur tänker man kring att det kan vara bevismaterial som lämnas in?

– Vi gör ingen kontroll här, men vi skickar vidare vapnen till NFC, Nationellt forensiskt centrum som hanterar våra vapen. Där görs kontroller och slagningar på vapnen som de finner intressanta, säger Gustafsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.