”Ta det lugnt”, uppmanar polisen inför valborgsfirandet Foto: TT/Polisen

Polisen: ”Stanna hemma och ta det lugnt”

Publicerad

Valborgsmässoafton, eller ”föräldrarnas mardrömskväll” är här.

En kväll då det enligt polisen troligtvis är debut för många ungdomar att dricka alkohol.

– Det är sunt förnuft som gäller och föräldraansvar på alla barn som är ute. Ungdomar och alkohol är tyvärr ingen bra kombination, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisens planering inför firandet av Valborgsmässoafton är spikat sedan en bra bit tillbaka. Under eftermiddagen och kvällen kommer det vara extra mycket poliser ute på stan.

– Vi vet var vi ska sätta in extra förstärkning sedan innan. Det är bland annat i Slottsskogen där många människor vistas under valborgsmässoafton, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Föräldrar måste ta ansvar

Han berättar att en av de viktigaste delarna är att föräldrarna till de unga människor som är ute ansvarar för sina barn.

– Det är debut för många att dricka alkohol kan jag tänka mig. Det är sunt förnuft som gäller och föräldraansvar på alla barn som är ute. Ungdomar och alkohol är tyvärr ingen bra kombination. Folk tappar omdömet med alkohol i kroppen, säger han och fortsätter:

Fylla och misshandelsbrott är det vi har med oss när det gäller Valborg. Den tragiska delen är att det sker en del sexualbrott också. Vi har satt in en blandning av de enheter som vi tycker oss behöva.

”Utsätt er inte för risker”

Han uppmanar ungdomar att hellre stanna hemma och ta det lugnt.

– Utsätt er inte för risker som är onödiga, tillägger han.

Enligt Stefan Gustafsson dyker problemet upp när unga människor testar på att dricka alkohol för första gången.

– Som 14- eller 15-åring hör man inte hemma någonstans i samhället om de dricker alkohol, det får inte göra det. Och då gäller de att deras föräldrar inte sitter på en fest och dricker, utan att de kan komma och hämta sina barn i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.