Polisen slog till mot en lägenhet i Göteborg 2010. Den misstänkte visade sig vara helt oskyldig. Polisen spanade på honom med hjälp av telefonmaster. (Bilden till vänster). Foto: SVT

Polisen stormade fel lägenhet – nu får barnfamiljen skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen stormade deras lägenhet för att avstyra vad man trodde var ett planerat bombattentat. Åtta år senare får barnfamiljen upprättelse för misstaget.

Det var i oktober 2010 som polisen i Göteborg fick in ett tips där en privatperson sade sig ha hört en okänd man prata i telefon. Mannen ska under samtalet ha nämnt något om en ”bomb i Femmanhuset på lördag”. Det hela slutade med en våldsam stormning av den misstänktes lägenhet.

Men allt visade sig vara ett missförstånd och nu får familjen upprättelse, vilket Göteborgs-Posten är först med att rapportera om.

Stormade lägenhet medan barnen sov

Efter tipset inledde polisen en så kallad ”masttömning” där man kunde ta del av telefonsamtal som kopplats via en viss telefonmast. Ett av samtalen kunde identifieras som misstänkt. Därefter anhölls tre personer i sin frånvaro, misstänkta för förberedelse till terroristbrott. En fjärde person skulle även hämtas till förhör, och polisen valde att storma de fyra personernas bostäder för att hämta in dem.

Den fjärde mannen, som inte var misstänkt för brott, var vid tillfället tillsammans med sin familj i lägenheten, och hans minderåriga barn låg och sov när de maskerade poliserna forcerade dörren.

Familjen får närmare 100.000 i ersättning

Senare avskrevs alla misstankar mot samtliga män, och ärendet anmäldes till Justitiekanslern. Det framkom bland annat flera tveksamheter kring kvinnans vittnesmål gällande telefonsamtalet.

Beslutet som nu har fattats innebär att den man som inte var misstänkt för brott får cirka 25.000 kronor i ersättning, medan hans fem familjemedlemmar får 14.000 kronor var, vilka ska utbetalas av Polismyndigheten.

De tre andra männen har också ansökt om skadestånd, men detta beviljades inte av Justitiekanslern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.