Polisen varnar för båtstöldliga i Väst. Till höger Thomas Andersson, samordnare för polisens båtsamverkan. Foto: TT / SVT

Polisen varnar för båtstöldsliga

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region väst går ut och varnar båtägare för att en stöldliga befinner sig i området.

– Vi vet inte var de är eller när de tänker slå till, säger Thomas Andersson, polisens expert på båtstölder.

Det var natten till onsdagen som någon eller några försökte stjäla ett antal båtmotorer vid en hamn i Kungälv.

– Det var för att vittnen såg dem som stölden inte fullföljdes, säger Thomas Andersson, regional samordnare för polisens projekt Båtsamverkan väst.

Enligt Thomas Andersson betyder stöldförsöket att en liga befinner sig i området.

– Ja det är vi helt säkra på. Vi känner numera väl till hur ligorna arbetar. De kommer inte att ge sig innan de har ett antal motorer att ta med sig hem.

Ligor från Öst

Ligorna brukar komma från länderna öster om Östersjön, som de baltiska staterna och Polen. Nu skriver polisen en särskild varning på sin Facebooksida för båtsamverkan:

”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i Väst”.

– Vårt problem är att ligorna rör sig längs hela västkusten och även runt Vänern. Det är därför vi nu går ut och uppmanar alla båtägare att hålla ögonen öppna och att se till så att alla prylar är ordentligt fastlåsta, säger Thomas Andersson.

Polisen uppmanar den som ser något misstänkt att ringa polisen på 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.