• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Patrik Wernersson vid polisens båtsamverkan Älvsborg. Foto: Polisen

Polisen varnar för båtbedragare på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Västsverige ringer upp köpare på Blocket och säljer båtar som hon inte äger. Nu vill polisen varna allmänheten.
– Det är väldigt iskallt och fräckt, säger Patrik Wernersson vid polisens båtsamverkan Älvsborg.

Kvinnan som är i 60-årsåldern har vid flera tillfällen ringt upp båthandlare som annonserat på Blocket och förklarat att hon behöver sälja sin båt. Problemet är bara att hon sålt båtar som hon inte äger.

För att övertyga köpare har hon berättat en historia om att hon skilt sig och att hennes man tagit deras gemensamma bil medan hon fått båten som då behövde säljas för att hon skulle kunna köpa en ny bil.

– Kvinnan har med samma historia försökt sälja båtar till flera köpare.

En av köparna mötte upp kvinnan på en brygga, gick fram till båten som låg fastkedjad med kätting men när båten skulle startas passade inte nyckeln.

Hämtade en bultsax

Kvinnan uppgav att ex-mannen gett henne fel nycklar. Efter mycket strulande hit och dit med nycklar gick hon till sist och hämtade en bultsax och klippte av låset till förtöjningen. Först då anade köparen oråd.

– ”Vad i Jösse namn är jag med om här?” tänkte köparen och drog sig genast ur köpet och lämnade platsen. Men han hade köpt båten om kvinnan inte klippt låset. Hon var så övertygande i sin framtoning.

Händelsen inträffade för några veckor sedan och det har därefter kommit till polisens kännedom att kvinnan försökt sälja båten vid fler tillfällen till andra köpare.

”Väldigt iskallt och fräckt”

– Själva tillvägagångssättet, att hon tittar på Blocketannonser, erbjuder en båt, stämmer träff med köpare som åker med trailer för att hämta, det är väldigt iskallt, väldigt fräckt.

Hur vanligt är det här?

– Bedragare hittar hela tiden nya sätt att lura folk på pengar och just det här sättet är nytt för mig. Hur många som är drabbade vet vi alltså inte, men vi känner att vi behöver varna folk för detta.

Vad kan man tänka på för att inte råka köpa en stulen båt?

– Om det inte finns kvitto eller försäkringspapper som intygar ägare, då skulle jag avråda folk från att köpa båt privat, säger Patrik Wernersson vid polisens båtsamverkan Älvsborg.

  • Om priset är för billigt ska man reagera.
  • Be säljaren att visa kvitto på båten.
  • Om inget kvitto finns, be om att få se försäkringspapper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer