Ligan siktar in sig på äldre och stjäl smycken och kontanter. Foto: SVT Design

Polisen varnar för ny stöldliga

Uppdaterad
Publicerad

En ny stöldliga opererar just nu i södra Sverige. På bara några dagar har ett tiotal åldringbrott anmälts.

– Vi tror att det är samma liga. De rör sig 20-30 mil om dagen, säger Håkan Carlsson, poliskommissarie.

De dyker upp med jämna mellanrum, stöldligorna. Den nu aktuella ligan hamnade under polisens radar i början av veckan och misstänks ha begått ett tiotal stölder på bara några dagar.

Allt tyder på att ligan siktar in sig på äldre personer. De ringer på i deras hem och säger att de samlar in pengar och namnunderskrifter, eller att de behöver fylla på en flaska vatten. I samband med detta stjäl de smycken och kontanter.

– Vanligtvis är det kvinnor som ringer på dörren medan en man väntar kvar i bilen, säger Håkan Carlsson på polisens CIRCA-grupp.

Östra, västra och södra Sverige

CIRCA-gruppen som är lokaliserad i Vårgårda skannar flödet av polisanmälningar i Sverige för att hitta seriebrotten. I det här fallet har stölder med liknande tillvägagångssätt begåtts i östra, västra och södra Sverige under veckan. Mer specifik vill polisen inte vara när det gäller orter och områden.

– Det har ingen betydelse eftersom de färdas snabbt. De rör sig 20-30 mil om dagen.

Polisen väljer nu att gå ut med uppgiften att ligan färdas i tyskregistrerade bilar. Och i ett försök att förebygga brott uppmanar polisen folk att vara vaksamma och inte släppa in okända personer i bostaden. Blir man ändå drabbad finns det flera saker att tänka på.

– Bland annat ber vi de drabbade att inte röra något föremål som gärningspersonen tagit i. Det kan vara till exempel ett vattenglas, säger Håkan Carlsson.

Iakttagelser avgörande

Allmänhetens iakttagelser kan också vara viktiga. Håkan Carlsson nämner ett tidigare fall där man lyckats binda personer till brott genom att grannar fotograferat.

– Det höjer straffvärdet om vi kan visa på att de begått många brott. Alla iakttagelser kan vara avgörande i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.