Att synas mer i bostadsområdet är en taktik som områdespolisen i nordöstra Göteborg har för att störa droghandeln i området. Det har gett resultat i Hammarkullen. Foto: Shamiram DemirVisa alla (3)
Visa alla (3)

Miljonprogrammens utformning försvårar jakten på narkotikan

Publicerad

Polisen arbetar intensivt med att komma åt droganvändningen i nordöstra Göteborg. Men trots en ökad närvaro i området så ligger man hela tiden flera steg efter de kriminella. En sak som polisen menar försvårar för dem är hur miljonprogrammen är utformade.

Miljonprogrammen är planerade efter barnfamiljer, oftast med en infart och en utfart. Det finns mycket grönområden och annat som går att använda sig av om man vill utföra kriminella aktiviteter. Det säger polisen i nordöstra Göteborg som intensifierat sin jakt på drogerna i Hammarkullen sista året.

– Är du mitt inne i området så kan jag inte ta mig dit till fots utan att bli upptäckt. Och det innebär att vill man utföra nån kriminell handling mitt i så är det ganska lätt att undkomma innan jag hinner fram. Så fort jag rullar in på torget så vet man om det på andra sidan. Det försvårar jättemycket för oss, säger Marcus, gruppchef för områdespolisen i nordöstra Göteborg.

Minskning Hammarkullen men ökning i hela polisområdet

Statistik som SVT Nyheter Väst fått från polisen för just Hammarkullen visar att anmälningarna om droger i området halverades ifjol, jämfört med år 2017.

Men för hela polisområde nordöstra Göteborg visar siffrorna motsatta trenden. Här har det under årets första kvartal gjorts strax under 450 anmälningar om narkotikabrott. Skulle den trenden fortsätta under hela året så kommer anmälningarna att slå förra årets anmälda narkotikabrott med stor marginal.

Plats för droghandel varierar

En delförklaring kan vara att polisen arbetar med att synas mer och ha en ökad närvaro i framför allt Hjällbo och Lövgärdet just nu.

– Det är jättesvårt, det finns inga fasta platser för droghandel. Utefter en lägesbild för stadsdelen, så fokuserar vi på dessa platser just nu, säger Marcus.

Vilka hinder möter ni i ert arbete?

– Vi önskar mer hjälp av allmänheten, att dom pratar med oss mer, för vi är inte här ”24-7”.

Mer patrullering

Efter att den nya polisorganisationen sjösattes för fyra år sedan så har områdespolisen arbetat mer med att patrullera, både till fots och med bil, och synas i bostadsområdena. det har gett resultat.

– Vi har torget bakom oss, där det för fyra-fem år sedan var en öppen drogsccen, men det anser jag att det inte är idag, säger Marcus, chef för områdespolisen i nordöstra Göteborg.

Kriminella gäng använder drönare för att spana på polisen. Det berättar polisen Mikael i programmet Josefsson. På bilden syns även polisen Marcus och SVT:s reporter Janne Josefsson. Foto: SVT/Fredrik Sandberg TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer