Foto: ur polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisens jättebeslag: 3459 cannabisplantor – 10 åtalas

Uppdaterad
Publicerad

När polisen slog till mot en fastighet i Essunga i juni förra året uppdagades att där fanns en enorm odling av cannabisplantor. På onsdag väntas tio personer åtalas för att ha deltagit i att odla och sälja stora mängder cannabis.

Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten är sex av de tio som kommer åtalas häktade sedan sommaren och hösten 2019. Fem av dem är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, fyra för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Två personer som kopplas till fastigheten där odlingen skedde är misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Dessutom kommer även huvudpersonerna bakom odlingen åtalas.

– Jag väcker åtal för den omfattande odlingen som pågick på gården. Dessutom har vi funnit spår av odling som motsvarar fyra tidigare odlingsomgångar, säger kammaråklagare Jenny Karlsson i pressmeddelandet.

400 kilo cannabis

Enligt åklagarmyndigheten handlar det om en mycket stor odling, totalt tog polisen 3459 plantor i beslag. Förutom den pågående odlingen gäller även åtalet tidigare framställning om minst 400 kilo cannabis. Det ska enligt Nationellt forensiskt centrum vara den största enskilda odlingen som hittills har analyserats.

Narkotikan ska ha varit avsedd att säljas i Göteborgsområdet.

På en presskonferens i Skövde under onsdagen väntas åklagare och polis berätta mer om cannabishärvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer