Inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker Hammarkullen för att prata om utmaningarna. Foto: SVT

Polisens önskelista – för att få bukt med gängkriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Bättre tillgång till mobildata och eget väntrum för vittnen. Det är några av de konkreta förslag som Kenny Adersjö, utredare på polisen, föreslår för att minska kriminaliteten och öka tryggheten i Göteborg. Förslagen passade han på att framföra till inrikesministern när han besökte polisstationen i Hjällbo.

Under måndagen besökte inrikesminister Mikael Damberg Göteborg för att få en lokal lägesbild om gängkriminaliteten och samarbetet mellan polis och socialtjänst. Bland annat genom en rundvandring på polisstationen i Hjällbo och i Hammarkullen.

En av dem han träffade var Kenny Adersjö, som arbetar som utredare på polisen Nordost och som gett flera konkreta förslag på åtgärder för att underlätta polisens arbete.

– Mötet gick bra. Han var intresserad och antecknade. Han kändes insatt i problematiken och sa att han fick med sig en del inspel, säger Adersjö.

Vill komma åt mobildata lättare

I en debattartikel i GP ger Kenny Adersjö flera exempel på åtgärder som skulle underlätta arbetet för polisen. Bland annat att mobiloperatörer bör spara trafikuppgifter så pass länge att polisen kan använda dessa vid mord och sprängningar. Och att det inte bör vara upp till privata företag hur länge de anser det vara ekonomiskt lönsamt att spara uppgifter. Han skriver också att det inte borde vara mer kränkande att polisen snabbt får ut en samtalslista från ett mobilabonnemang än ett kontoutdrag från banken.

Ett annat förslag är att spara registreringsskyltars rörelse, som man gör i England, för att i efterhand kunna se var och när fordon kört.

Eget väntrum

Adersjö säger att han tror att ett separat väntrum för målsägande och vittnen hade kunnat göra stor skillnad.

– I dag har vi problem med tystnadskultur, att folk inte vågar vittna. Vi lägger mycket energi på att stötta målsägande och vittnen. När man kommer till tingsrätten och ska göra sin samhällsgärning, så får man oftast sitta själv och vänta. Kanske bredvid den misstänktes advokat och kompisar. Där måste tingsrätten och hovrätten blir bättre på att ta bättre hand om vittnen och målsägande. Det tycker jag är rimligt, säger han.

Enligt Mikael Damberg (S) är frågan något som redan varit på tapeten.

– Vi har sagt åt domstolarna att man i större utsträckning ska kunna använda videoförhör från en angränsande lokal och att man kan ta hand om människor på ett bra sätt när dom kommer dit. Det går att göra redan idag, utan några lagändringar.

Tror du att mötet med inrikesministern kommer leda till någonting?

– Jag tror att ett samtal alltid leder till någonting. Alla är välkomna att lyssna, sen är det upp till dem vilka åtgärder som tas, säger Kenny Adersjö.

Hör i klippet ovan vad Mikael Damberg (S) tycker om polisens önskemål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.