Tommy Fernsand: ”Vi får inte fråga nånting”. Foto: SVT

Polisens resultat av vapenamnestin: 1100 vapen och över ett ton ammunition

Uppdaterad
Publicerad

Idag har halva tiden för vapenamnestin gått. Hittills har 1 100 vapen och över ett ton ammunition lämnats in till polisen i Västra Götaland.

– Mycket av vapnen kom i början, sen har det planat av och nu hoppas vi att det ska öka innan amnestin upphör, säger poliskommissarien Tommy Fernsand.

Årets vapenamnesti är den fjärde sedan 1993 och den gäller skjutvapen och ammunition. Amnestin går ut på att den som har ett skjutvapen eller ammunition utan tillstånd kan lämna in det till polisen utan att straffas för innehavet.

Syftet med amnestin har enligt polisen varit att få bort det dödliga våldet i samhället.

Varför är vapenamnestin viktig?

– Ju fler vi får in desto bättre är det ju. Hela amnestin riktar sig till kriminella miljöer, att man får en chans att lämna vapen, säger Tommy Fernsand.

Vapen som har kommit in 

– I Västra Götaland har vi fått totalt 1 100 vapen och över ett ton ammunition. Totalt 375 pistoler och revolvrar, 387 gevär, 67 eld handvapen, 270 olika slags pipor och 1 K-pist.  

Kommer vapnen från kriminella miljöerna? 

– Det vet vi inte för att vi får inte fråga folk som lämnar in men vi kan ju se att det kommer in mycket enhandsvapen, mycket pistoler och revolvrar vilket tyder på att det kan komma från såna miljöer.

Enligt polisen är det ofta män och kvinnor i medelålders som lämnar in gammalt arvegods men det varierar. Och i statistiken som polisen sammanställt sticker Borås ut när man jämför mellan kommunerna i Västra Götaland.

– Borås har fått 70  stycken olika vapen vilket är mycket.

K-pist

Ett vapen som är extra anmärkningsvärt enligt Tommy Fernsand är en kulsprutepistol.

– Vi har fått in en K-pist som används endast av försvaret. Men den verkar vara oanvänd vilket är bra. 

Vapenamnestin pågår till 30 april 2018 och polisen tror att det kommer att komma mycket innan amnestin upphör. 

– Första veckorna kom det in väldigt mycket vapen, nu har det planat av men det kommer säkert att öka mot slutet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.