En av de tusen mackor som upprör polischefen. Foto: Privat/TT

Polisernas ilska över currymackan

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna är utkommenderade för att EU-toppmötet ska kunna genomföras på ett säkert sätt, men lunchpåsen de bjuds på väcker ilska.

Regeringscheferna äter lunch för 625 kronor per person, enligt GP. Men de poliser som riskerar att bli fast på ett ställe utan möjlighet att skaffa sin egen mat har fått en påse med vatten, frukt, kexchoklad – och en baguette med kyckling och curry. Det är currymackan som provocerat poliserna, och nu har ilskan letat sig ända upp till högsta ledningen.

Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, fick höra att poliser i yttre tjänst var missnöjda med matleveransen under gårdagen. Tidigt på fredagsmorgonen fick han se baguetten med egna ögon.

”Några salladsstrån”

– Det brukar ju vara en röra i dem, men här hade man smörat med lite röra och slängt några salladsstrån i den. Det är inte okej. Du hade aldrig köpt den baguetten som jag fotograferade, säger han till SVT Nyheter Väst.

Har du själv smakat på den?

– Nej, det här var före åtta på morgonen och då äter jag inte sådant. Jag har inga synpunkter på smaken. Det var ett vått bröd, det konstaterade jag, men så blir det ju gärna med baguetter när man packar in dem i plast. Det höll ingen nivå som man vill betala för.

SVT Nyheter Väst får via telefon tag på en polisassistent som är utkommenderad för att dirigera trafiken i Frölunda i Göteborg. När hon svarar håller hon precis på att packa upp en av de kritiserade baguetterna.

– Jag ser något gult i den. Jag antar att det är curry, det har vi blivit tillsagda att det är. Lite majs, några kycklingbitar och fyra salladsstrimlor, säger hon.

Hur smakar den?

– Ska jag ta ett bett?

Efter en kort stunds tystnad i luren kommer utlåtandet.

– Den är torr, och så var det ananas i också kände jag nu. Nej, det är inget att rekommendera. Torr och smaklös.

Vill inte betala fullpris

Polisen har varit i kontakt med leverantören, och sedan dess verkar det enligt Erik Nord som att det har blivit ”lite bättre”. Polisassistenten på fältet märker ingen större skillnad mellan dagens och gårdagens baguette, men tycker att man kunde ha hoppat över mackan helt och hållet.

– Jag vet kollegor som stått ute i regnet och dirigerat trafik och som inte kan få något annat. Då vill man ha något näringsrikt. Det blir bara irritation. Det hade ju räckt med ost och skinka eller så. Jag vet inte om de försökte lyxa till det, men det gick ju käpprätt åt skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet