Foto: TT

Poliskurs i Karlsborg spårade ur

Uppdaterad
Publicerad

En instruktör på en hundförarutbildning blev kraftigt berusad på efterföljande fest, något som resulterat i att han tafsat på kollegor och slagits med en kon.

Under förra hösten hölls en hundförarutbildning för poliser i Karlsborg. På kvällen anordnades en pubkväll för instruktörer och kursdeltagare där det i efterhand framkom att en av instruktörerna betett sig olämpligt.

Enligt en anmälan till personalansvarsnämnden skriver Polisregion Stockholm att polisinspektören ska ha slagit och tafsat på två kvinnliga kollegors rumpor, samt slagit en kon i huvudet på en manlig kollega. Samtliga drabbade var kursdeltagare.

”Av de olika förhör som hölls under förundersökningen framgår det att han varit högljudd och provokativ”, skriver anmälaren.

Kan skada förtroende för polisväsendet

Den förundersökning som inleddes lades ner av åklagarmyndigheten då de som utsatts inte velat leda brottet till åtal och för att åtal inte är påkallat från allmän synpunkt. Däremot överlämnas ärendet till Polismyndigheten för att ta ställning till om det behövs några arbetsrättsliga åtgärder.

Den aktuelle instruktören uppger i förhör att han varit mycket berusad och inte kommer ihåg särskilt mycket av händelsen. Myndigheten bedömer att de drabbades historier har varit samstämmiga och att instruktören inte har sagt emot beskrivningarna av vad som ska ha skett.

”Genom att tafsa eller slå på sina kollegor har XX uppvisat anmärkningsvärt dåligt omdöme. Det kan rent av argumenteras för att hans beteende har riskerat att skada förtroendet för polisväsendet”, skriver myndigheten i sin bedömning.

Polisregionen skriver i sin bedömning till personalansvarsnämnden att instruktören bör få ett kännbart löneavdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer