Polistelefon gavs bort – måste betala skadestånd till pojke

Publicerad

Polisen i Trollhättan tvingas betala skadestånd till en pojke som hittat polisens egen telefon.

Pojken hittade en mobiltelefon på polisens parkering och lämnade in den till stationen. Men när ingen ägare hittades efter tre månader fick pojken behålla telefonen, skriver Ttela.

Enligt lag kan ett hittegods, om ägaren inte är funnen inom tre månader, lämnas till upphittaren.

Ombads komma in

Men när pojken kom hem och satte på telefonen fick han upp meddelandet ”Förlorad enhet. Tillhör polismyndigheten. Lämnas till närmaste polisstation. Om detta inte är möjligt, ring 114 14”.

Pojken och hans mamma ringde upp polisen som bad dem komma in till polisstationen och det upptäcktes då att telefonen faktiskt tillhörde polisen som då tog tillbaka den.

Ansökte om skadestånd

Pojkens mamma ansökte om skadestånd för telefonen och efter en utredning bedömdes det att man hos polisen hade agerat slarvigt och inte gått igenom telefonen innan den överlämnades till pojken.

Eftersom telefonen hade lämnats till pojken enligt hittegodslagen har pojken därmed drabbats av en sakskada och polismyndigheten ska nu betala ett skadestånd till pojken på 8 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.