Foto: SVT

Polisveteran går i pension

Uppdaterad
Publicerad

Thord Haraldsson har utrett cirka 200 brottsfall med dödligt våld och anses av många vara västsveriges mest rutinerade kriminalkommissarie. 46 år och två månader blev det inom polisen men nu går han i pension.

Han är född och boende i Nossebro, ett litet samhälle med knappt 2000 invånare i tätorten. Ån Nossan flyter stilla genom samhället norrut på väg mot Vänern och skapar ett lugn som kanske smittar av sig till invånarna. För kriminalkommisarie Thord Haraldsson beskrivs som lugn. Han är en veteran inom polisen som löst många mord och våldsbrott.

Brottet huvudfrågan

Han har en vision om att det är brottet och inte människan bakom som är den stora huvudfrågan och att alltid fysiskt åka till brottsplatsen med ett öppet sinnelag för lösningar.

Du håller ofta presskonferenser. Hur tror du att kollegor och media uppfattar dig som person?

– Det har jag svårt att yttra mig om själv. Men jag har aldrig haft några problem med media, jag uppfattar dem som trevliga, som bland annat hjälper till så vi får in tips om brott. Kolleger har jag många gånger tänkt att jag bara har haft trevliga kollegor i 46 år, säger Thord Haraldsson.

Blev referens till rånare

Han minns en gång när en rånare ville använda honom som referens för att söka jobb när straffet var avtjänat.

– Jag hade väl lite idéer om det var lämpligt, men han hörde av sig flera gånger, säger Thord Haraldsson.

Vänlig i förhörsrummet

– Och det är bra att hålla sig kall, visst kan det hetta till några gånger i förhörsrummet ibland, men är man bara cool så och försöker vara vänlig så är det inte problem.

När du hanterat händelser där många har dött, hur gör du för att återhämta dig?

– Nej, jag har inga problem med det, säger Thord Haraldsson, har aldrig haft det. Det är ju mitt jobb jag gör och visst är det känslosamt ofta, men jag tror att man måste försöka lägga känslorna åt sidan för att göra ett bra jobb. Blir du påverkad, då tror jag inte att du gör ett lika bra jobb.

Tre brottsutredningar som Thord Haraldsson deltagit i

1. Värdetransportrånet i Stora Höga – 2005

Två väktare skadades när maskerade och beväpnade gärningsmän sprängde sönder en värdetransportbil. Rånarna kom över 5 600 000 kronor. Sedlar låg överallt. Fyra personer av fem dömdes, varav det längsta straffet blev fängelse för en man i fem år.

2. Rånet mot Postterminalen i Göteborg – 2008

Med hjälp av fem misstänkta bomber utplacerade vid bland annat polishuset på Skånegatan, samt brinnande bilar, kunde ett rån genomföras mot ett tåg vid postterminalen. Bytet blev dock troligen inte vad rånarna förväntat sig. En del rikskuponger blev dock resultatet av kuppen som orsakade mycket förvirring för göteborgarna. Tre personer dömdes för brottet.

3. Kronandådet i Trollhättan – 2015

Tre personer dödades och två skadades när en ung man gick till attack med ett svärd. Mannen blev skjuten till döds på skolan av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.