Ann-Sofie Hermansson (S) och Helene Odenjung (L) vill ta krafttag mot antisemitismen. Foto: SVT/TT

Politiker i Göteborg vill ta krafttag mot antisemitism

Publicerad

Sex partier i Göteborg har gått samman för att stärka stadens arbete mot antisemitism, diskriminering och hatbrott .

– Attacken mot synagogan är ett bevis på att antisemitismen håller på att breda ut sig, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

I ett gemensamt yrkande vill S, M, MP, V, L och KD i Göteborg ta ett krafttag mot antisemitism.

– Jag är glad att vi gemensamt över partigränserna kan säga att hat, hot och våld är oacceptabelt. Det är tydligt från politikens sida att antisemitism inte har någon plats i den här staden, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Brandattack mot synagogan

Hon menar att det redan pågår ett arbete i staden , men att det nu är läge att växla upp ytterligare.

Attacken mot synagogan

I yrkandet beskrivs Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer i staden, attacken mot synagogan och judiska göteborgares upplevelser vara bakgrunden till att arbetet borde bli mer intensivt.

– Att människor med judisk bakgrund inte kan bära davidsstjärnan offentligt är förfärligt. Antisemitism får inte accepteras vare sig det gäller brinnande föremål eller glåpord i korridorerna, säger Helene Odenjung (L).

Vill satsa mer på Levande historia

Grunderna i arbetet ska bestå av bland annat handlingsplanen för nationella minoriteter och en plan mot rasism. Göteborgs stad har även en institution som heter Levande historia, vars viktigaste uppgift är att stödja satsningar där ungdomar utbildas i demokrati och människors lika värde.

– Vi vill satsa mer på arbetet kring Levande historia och trycka mer på den antisemitism som håller på att breda ut sig, säger Odenjung (L).

”Finns en kraft i den här staden”

Partierna föreslår nu att kommunstyrelsen ska besluta om att ge stadsledningskontoret i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder som ska förstärka arbetet. Det föreslås ske tillsammans med judiska församlingen och stadens interreligiösa råd.

– Det finns en kraft i den här staden bland göteborgarna som säger att vi inte accepterar sådant här. Den kraften ska vi bygga vidare på, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

LÄS MER: Brinnande föremål kastades mot synagogan i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet