Peter Heie (C) är nytillträdd ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Foto: SVT

Politiker lovar utreda blodbuss i norra Bohuslän och Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår rapportering om hur svårt det är att värva nya blodgivare fick vi massor av reaktioner. De allra flesta från personer som vill lämna blod men inte längre kan sedan tre blodcentraler i norra Bohuslän och Dalsland lades ner 2014.

Nu lovar politikerna i NU-sjukvården att utreda möjligheterna till en blodbuss i området.

– Jag ska vid nästa beredningsmöte se till att vi utreder möjligheterna, säger Peter Heie (C), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Vi ska se om det finns möjlighet att använda SU:s buss, eller om det måste till en egen buss.

Blodcentraler stängdes 2014

Det var 2014 som blodcentralerna i Strömstad, Bäckefors och Lysekil stängdes. Efter det har alla som vill lämna blod i Nu-sjukvårdens område hänvisats till Uddevalla och NÄL.

En resa som i värsta fall blir 20 mil tur och retur.

Före detta blodgivare frustrerade

Många som hört av sig till oss beskriver hur de helt enkelt tvingats sluta eftersom resorna till sjukhusen tar för lång tid. Många upplever det som väldigt frustrerande.

– Jag var själv blodgivare fram till att de stängde i Strömstad så jag har förståelse för frustrationen, säger Peter Heie. Men att öppna de stängda blodcentralerna är inget alternativ, däremot ska vi se över om vi kan använda blodbuss. Och vi måste naturligtvis ha ekonomin till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.