Iman-Zahra Jama och Ahmed Amin var två av invånarna i Angered som kom för att träffa kommunpolitiker. Några av politikerna på plats var Håkan Lösnitz (SD) och Sabina Music (C). Foto: SVT

Politiker mötte nyanlända i Angered

Publicerad

I dag mötte nio göteborgspolitiker nyanlända föräldrar och andra invånare i Angered: ”Viktigt att politikerna kommer hit och lyssnar på oss som bor här”.

– Jag vill prata med politikerna för att veta så jag röstar på rätt parti, säger Ahmed Amin, bussförare från Angered.

Han är en av ett 30-tal personer som kom till Blå stället i Angered i Göteborg på måndagsförmiddagen för att träffa politiker från nio partier. Bakom initiativet står föreningen Tidigt Föräldrastöd i samarbete med Blå Stället och målgruppen för samtalet var framförallt nyanlända föräldrar. Syftet var bland annat att låta publiken få veta mer om de olika partierna och valsystemet, och att ge en möjlighet för nyanlända att komma till tals.

– Jag har en hel del saker här i Angered som jag vill klaga på, Ahmed Amin. Till exempel sjukvården och skolan. Jag har fyra barn och inget av mina barn går i skolan här i Angered.

Han tar också upp senaste tidens bilbränder och säger att han tror att ökade satsningar på skolan skulle bidra till färre sådana brott.

Vill slippa skjutningar

På plats under samtalet var representanter från Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Först presenterade politikerna sig själva och sitt parti men sedan satte man sig i smågrupper med arabisk och somalisk tolkning, där besökarna fick möjlighet att ställa frågor och diskutera.

Iman-Zahra Jama, som är kulturtolk, hoppas att politikerna ska agera utifrån vad de får höra.

– Jag har fem barn och bor här i Angered, och Angered är det bästa stället man kan bo på. Men det finns också mycket som behöver göras, till exempel har vi barnfamiljer som är hemlösa, säger Iman-Zahra Jama. Viktiga frågor för mig är bättre sjukvård, mer trygghet, slippa höra skjutningar, att unga får lägenheter och arbete utan att diskrimineras.

Flera lyfte trångboddhet och bostadsbrist

Kristina Palmgren (L), som sitter i kommunfullmäktige i Göteborg, säger att hon tycker att det skulle behövas fler liknande samtal.

– Jag tycker att politiker behöver komma ut och träffa folk och prata mer.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, säger att samtalen var väldigt givande.

– Det var många svåra berättelser om hur det är att komma som flykting, och om hur svårt det kan vara med boende i Göteborg. Man lever under förhållanden som inte är enkla, trångboddhet är en svår problematik, det har jag stor respekt för. Vi jobbar med att bygga bort bostadsbristen, men det är svåra förhållanden.

Har ni som politiker gjort tillräckligt för att lyssna på den här gruppen, nyanlända familjer?

– Det finns säkert skäl att göra mer, man kan aldrig vara nöjd, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Viktigt att politikerna kommer hit”

Att politikerna kom till Angered är något som Ahmed Amin välkomnar. Han påpekar att några av politikerna i panelen bor i Angered men att de flesta bor på andra ställen.

– Det är jätteviktigt att de kom hit i dag, de kanske har hört saker om Angered men man måste komma hit för att förstå vad vi pratar om, det är vi som bor här som vet hur det är, säger Ahmed Amin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet