Många anhöriga till boendet på Gullvivan var upprörda över att de boende tvingades flytta över sommaren. Foto: SVT

Politiker om Skaftöhemmet Gullvivan: ”Fler som var tveksamma till beslutet”

Publicerad

Ann-Charlotte Strömwall (L) var den enda politikern i Lysekils socialnämnd som röstade mot den tillfälliga stängningen av Skaftöhemmet Gullvivan.

Hon tror att fler i nämnden egentligen ville rösta som hon, men att det fanns sådan tidsbrist att folk hetsade sig genom omröstningen.

– Det var fler som var tveksamma till beslutet, det vet jag, säger hon.

Den 28 maj träffades socialnämnden i Lysekils kommun för att rösta i frågan om den tillfälliga stängningen av äldreboendet Gullvivan på Skaftö i Lysekil.

Av nio ledamöter var det en som röstade mot att stänga hemmet tillfälligt – Ann-Charlotte Strömwall (L).

Hon menar att hela beslutet är ”respektlöst” och att det röstades igenom endast på grund av tidsbrist.

– Det var fler som var tveksamma till att rösta för stängningen, men det fanns inte tid, säger hon.

Enligt Ann-Charlotte Strömwall försökte hon förmå nämnden att skjuta upp beslutet, men den sortens beslut går inte att skjuta upp.

Hon säger att många hon träffar på stan pratar om beslutet, och att många är besvikna.

– Jag tycker att det var ett alldeles för stort och med för stora konsekvenser med för lite information. Det är dåligt och respektlöst.

Ann-Charlotte Strömwall reserverade sig därför mot beslutet och sa till nämnden att hon önskade att det funnits en skriftlig konsekvensbeskrivning av vad en tillfällig stängning skulle innebära. Hon säger att nämnden endast fick en muntlig beskrivning som Ann-Charlotte Strömwall beskriver som ”bristfällig”.

”Vi hade kunnat använda bemanningsföretag”

Anledningen till att socialnämnden tog upp frågan är att medicinskt ansvarig sjuksköterska larmade om att den kontinuerliga bemanningen på boendet var för dålig för att garantera den medicinska säkerheten för de boende, som alla har komplexa vårdbehov.

Men det är något som Ann-Charlotte Strömwall tror hade kunnat lösas, om man fått mer tid.

– Hade vi väntat hade vi kunnat använda bemanningsföretag.

Kommunen har under ett längre tid haft bemanningsföretag för sjuksköterskor, men inte för undersköterskor, säger hon.

– Varför skulle vi inte kunna ordna det? undrar, Ann-Charlotte Strömwall.

Ordförande: Det var ett akut läge

Socialnämndens ordförande, Ricard Söderberg, tycker att beslutsunderlaget som presenterades under mötet den 28 maj var ”gediget”.

– Medicinskt ansvarig sjuksköterska presenterade situationen i en timma, med en punktlista med de problem som finns på Gullvivan. Sedan hade vi en tre timmar lång diskussion, säger han.

Vad säger du om att beslutet behövde fattas med alltför kort tidsvarsel, enligt Ann-Charlotte Strömwall?

– Det var ett väldigt akut läge då, och vi behövde fatta ett beslut. Vi har fått information tidigare om att personalläget på Gullvivan var ansträngt, så jag tycker inte att det borde komma som en chock.

Hon säger också att flera i nämnden ångrar sitt beslut, vad säger du om det?

– Jag har inte fått några indikationer på att övriga i nämnden skulle ångra sig. Ingen har sagt något till mig.

Inhibering stoppades

En inhibition av kommunens beslut skickades in den 3 juni, men förvaltningsrätten fattade beslut den 5 juni där de anser att det inte finns skäl att upphäva kommunens beslut i frågan.

Det har också kommit in en begäran om en så kallad laglighetsprövning till förvaltningsrätten – där ska man kontrollera om socialnämndens beslut följer kommunallagen. Det kan ta upp till sex månader för förvaltningsrätten att fatta beslut i en sådan fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.