Oppositionsrådet Helén Eliasson (S) och regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Foto: SVT

Politiker reagerar på utredning om barnsjukhuset

Publicerad

Kritiken mot Västfastigheter, som nu presenterats i en rapport efter en extern utredning, får politiker att reagera. Utredningen handlar bland annat om det kraftigt fördyrade bygget av barnsjukhuset i Göteborg.
– Det är något allvarligt fel när ingen säger ifrån och stoppar bygget om det blir kraftiga kostnadsökningar, säger Johnny Magnusson, (M) ordförande i regionstyrelsen.

Styrelsen för Västra Götalandsregionen fick en muntlig dragning av rapporten för några dagar sedan. Det handlar om en extern utredning som tillsattes av regionledningen efter SVT:s granskning av bygget av barnsjukhuset i Göteborg. Ett sjukhus som kommer att bli nästan dubbelt så dyrt som beräknat, nämligen nästan 2,2 miljarder kronor.

– Det är mycket beklagligt och vi måste skärpa vår vakthundsfunktion så att bromsarna slår i ifall något nybygge ser ut att fördyras. Det är något allvarligt fel i kulturen när det kunnat bli så här, säger Johnny Magnusson, (M), ordförande i regionstyrelsen till SVT Nyheter Väst.

Oppositionsrådet Helén Eliasson (S) har inte hunnit läsa rapporten ännu men säger så här efter den muntliga dragning som hon var med på.

– Jag ser mycket allvarligt på det inträffade. Internkontrollerna har brustit och det har tagits beslut utan att lyfta det till politiken. Nu är ärendet överlämnat till regiondirektören som ska anta ett antal åtgärder, säger hon.

Det yttersta ansvaret

Kritiken mot Västfastigheter, som lyfts fram i rapporten, handlar bland annat om beslut om att bygga extra kulvertar trots att finansieringen inte var beviljad. En annan punkt är bristande kontroll och att det inte fanns någon ansvarig för att åtgärda avvikelser som fördyringar. Samt att viktiga beslut i byggprojektet, som att skriva under kontrakt, togs av fel personer.

Vad har ni i regionstyrelsen för ansvar för att det blivit så här?

– Vi har självklart det yttersta ansvaret och det har varit brister i vår uppsiktsplikt. Enligt kommunallagen så ska regionstyrelsen följa upp det fullmäktige har beslutat. Vi har brister, det är bara att läsa innantill i rapporten från utredningen, säger Johnny Magnusson (M).

Vad gör ni för att det här inte ska inträffa igen?

– Vi går igenom rapporten och rättar till de brister som nämns. Huvudproblemet är att det har inte varit ett riktigt tillvägagångssätt och att regler inte följts korrekt.

Nu har ärendet lämnats över till regiondirektören och hon har fram till den 10:e december på sig att komma med förslag på åtgärder.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu är nya rapporten från revisionsbyrån Deloitte om Västfastigheter klar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer