Helene Odenljung (L) är imponerad av Nytorpsskolans arbete

Politiker: ”Vi har en jätteansträngd ekonomisk situation”

Uppdaterad
Publicerad

Skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) i Göteborg är imponerad av vändningen som rektorn på Nytorpsskolan i Hammarkullen i Göteborg lyckats göra. Men pengar kan hon inte lova.

Helene Odenjung (L) skräder inte med orden när hon hyllar Nytorpsskolan i Hammarkullen.

– Jag är jätteimponerad av deras arbete. De har gjort en enorm kraftsamling för att vända resultaten och det är precis så vi vill att alla skolor skall jobba, säger Helene Odenjung (L).

Resultaten går upp

Rektor Else-Marie Hallqvist på Nytorpsskolan har på lite mer än ett år lyckats vända resultaten på skolan. 11 procentenheter fler nior går nu ut nian med godkänt betyg i alla ämnen, från 42 procent till 53 procent. Hon har även lyckats få ner polisanmälningarna till nästan hälften. Men det har haft ett pris, nästan fem miljoner kronor över budget. Det kan leda till att hon nu får sparka femton personer i personalen.

Tycker du att hon har gjort rätt när hon spräckt budgeten?

–Jag kan inte recensera det men jag vet att också att skolan brottas med ett stort underskott redan innan. Jag är imponerad av både henne och hennes personal, säger Helene Odenjung (L).

Men när man visar den här typen av resultat. Kan man inte då få hjälp med mer pengar kommunalt?

– Vi har en jätteansträngd ekonomisk situation och vi har gjort ansträngningar för att värna skolpengen ut till varje skola men det finns också pengar avsatta för speciella insatser. Det kan bli för Nytorp men det vågar inte jag svara på, säger Helene Odenjung (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer