Anna Svalander, kommunalråd (L) Foto: SVT

Politiker vill se över utbildningskostnader i Borås

Publicerad

Borås lägger mindre pengar på undervisning per elev än andra liknande kommuner. Det framkommer i en utredning som presenterats för kommunstyrelsen. Nu vill politiken att kostnaderna följs upp.
– Vi vill att eleverna får det de har rätt till, säger kommunalråd Anna Svalander (L).

I flera år kämpade Borås stad med att komma till rätta med problem i stadens skolor. Bristerna kostade Borås över två miljoner kronor i vite. I våras fick Borås till slut fått grönt ljus Skolinspektionen för samtliga skolor.

Flera orsaker till problemen

Då i slutet på maj såg grundskolechefen flera orsaker till problemen som varit. Det rörde den tidigare indelningen i stadsdelar, att det varit för mycket toppstyrning, samt personalbrist inom elevhälsa och svårigheter att rekrytera specialpedagoger.

För att lösa problemen jobbade förvaltningen nära rektorerna med särskilt fokus på det som Skolinspektionen tittat på, till exempel särskilt stöd och trygghet/studiero.

”Mycket att ta till oss”

Nu har politikerna i kommunstyrelsen fått ta del av den utredning som förvaltningen gjort angående orsakerna till Skolinspektionens kritik.

– Jag tänker att vi har mycket att ta till oss därifrån, säger Anna Svalander (L) kommunalråd med ansvar för skola i Borås.

Mycket är likt det som grundskolechefen tog upp i våras. Men det framgår även att Borås stad halkat efter andra jämförbara kommuner sett till hur mycket pengar som läggs på undervisning per elev.

Skälet bedöms i utredningen bero på högre lokal- och skolskjutskostnader. Enligt utredningen så är det rimligt att tillmäta skillnaden i undervisningskostnader betydelse för att Borås stad totalt sett fick så dåliga resultat i skolinspektionen.

Nu vill kommunstyrelsen att undervisningskostnaderna följs upp då Borås skiljer sig från jämförbara kommuner.

– Det kan också bero på att man rapporterar olika, säger Anna Svalander (L)

Om det är så att ni kommer fram till att ni verkligen lägger mindre pengar på undervisning än andra kommuner, kommer ni att skjuta till mer pengar då?

– Det blir en diskussion som vi får ta inför budgeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer