P4:s kanalchef Gabriel Byström, som var med och tog initiativ till enkätundersökningen. Foto: TT/ SR

Politiker vill stoppa meddelarfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av Skaraborgs ledande politiker vill inte att poliser ska få läcka information till medier om innehållet i förundersökningar. Idag tillåts detta i och med meddelarfriheten.

Tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 i år. Men den är inte så ohotad som man kanske kan tro. En enkät som flera Skaraborgsmedier gjort bland regionens politiker, visar att delar av grundlagen är ifrågasatt.

Bland annat anser 81,3 procent av de politiker som svarat att det skulle vara bra eller mycket bra om poliser inte får läcka till medier om pågående förundersökningar.

Var tredje politiker tycker också att det ska vara förbjudet att publicera bilder som kan vara kränkande för religionsutövare.

P4:s kanalchef Gabriel Byström, som var med och tog initiativ till enkätundersökningen, är inte förvånad över resultaten.

– Det har gjorts en del liknande undersökningar, som tyvärr pekar åt det här håller. Men det är inte självklart att politiker ser konsekvenserna av att man resonerar som man gör.

Byström anser att det är viktigt att diskutera och att folkbilda kring detta.

– Till exempel, om man skulle höja skadestånden för yttrandefrihetsmål, skulle vi riskera att få en försiktigare journalistik.

Enkätsvaren bekymrar också Nils Funke, expert i yttrandefrihetsfrågor.

– Man tappar ju andan i första skedet. Är det sådana här strömningar som finns även hos etablerade politiker och partier. En del av yttrandefriheten är att människor ska få säga sådant som upprör och skapar oro och utmanar rådande värderingar, säger Nils Funcke till P4 Skaraborg.

Enkäten som rör öppenhet och tryckfrihet genomfördes i samarbete mellan Skaraborgs Allehanda, Mariestads-tidningen, Nya Lidköpings-tidningen och P4 Skaraborg.

Den skickades till 193 politiker i Skaraborgs olika kommunstyrelser. 94 politiker svarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.