Ulrik Hammar (L) anser att Ove Thyft inte är den enda som får resa långt för vård. Foto: SVT/VG-regionen

Politikern om Oves resor – ”Han är inte den enda”

Publicerad

Ove Thyft från Strömstad tvingas åka 4000 mil om året för att få dialys i Trollhättan. Men högste politiker i ansvarig nämnd, Ulrik Hammar (L) menar att Ove är långt ifrån den enda som får resa långt för att få hjälp av sjukvården.

Ulrik Hammar (L) är ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Han är en av många politiker som har följt frågan om dialysverksamheten i Norra Bohuslän. Han menar att Ove Thyft är inte ensam om att behöva åka långt för att få dialys.

– Senast jag frågade NU-sjukvården var det en patient från Strömstad, en från Dals- Ed och några från Sotenäs kommun och andra från Norra Dalsland, säger han till SVT Nyheter Väst.

Brist på kompetent personal

Han anser själv att den största utmaningen för sjukvården i Norra Bohuslän, och Strömstad i synnerhet, är brist på kompetent personal.

– Strömstad ligger så långt norr i regionen, det är sjuksköterskebrist så det skriker om det. Det är inte pengar som är problemet utan det är bristen på kompetent personal, säger Ulrik Hammar.

Vad gör du åt det?

– Frågan är alltid på dagordningen när vi, Hälso- och sjukvårdsnämnden, träffar NU-sjukvårdens styrelse och nu har den avancerat från diskussion till att de har hittat lokaler och planerar att öppna till hösten.

Han säger att NU-sjukvården jobbar hårt för att hitta en annan plats utöver Trollhättan för dialysverksamhet.

– Nu har man fått tag på lokal i Munkedals kommun och håller på och ska starta upp efter semesterperioder.

Munkedal optimalt geografiskt

När man har letat efter lokal har man försökt att hitta en geografisk punkt som är optimal för alla patienter som behöver dialys.

– Det gäller att skapa möjlighet för alla att åka kortaste möjliga väg. Skulle den här verksamheten i Munkedal öppnas innebär det att alla patienter från de olika områdena får åka mindre än idag, säger han.

Vad vill du säga till Ove Thyft?

– Jag vill säga att om verksamheten i Munkedal kommer igång får han åka halva vägen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.