Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Helene Odenjung (L) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) berättar mer om kaoset med årets skolplaceringar i Göteborg. Foto: SVT

Politikerna om skolvalskaoset i Göteborg: ”Ett haveri”

Uppdaterad
Publicerad
Många elever i Göteborg har nu fått veta var de kommer att gå i skolan till hösten, och en del har fått placeringar på andra sidan stan.
Oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) menar att vissa skolplaceringar är helt orimliga. – Det är ett haveri som måste rättas till, säger hon.

SVT Nyheter Väst berättade på torsdagen om Harry, som börjar sjunde klass till hösten. Den skola han blivit tilldelad innebär en resväg på elva kilometer, 45 minuter enkel väg med kollektivtrafiken.

Är det rimligt?

– Nej, jag tycker ju inte det, jag vill uppmana dem att göra en begäran om byte. Vi kommer att göra allt vi kan för att det ska ordna upp sig, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd och kommunstyrelsens förste vice ordförande i Göteborg.

Avståndsgränserna kan komma att ändras

I reglerna från Göteborgs stad finns kilometergränser angivna, som anger det maximala avståndet som elever i olika årskurser bör ha till skolan.

Är det inte mer relevant att ta hänsyn till hur lång tid det tar att ta sig till skolan?

– Absolut, och det är ju en sån sak som vi måste se över till nästa gång också, säger Helene Odenjung.

Politikerna överens

I stort verkar politikerna från båda blocken tycka att systemet med skolplaceringarna behöver ändras.

– Jag skulle säga att vi är väldigt överens politiskt om att det här är ett misslyckande som vi måste åtgärda, säger oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer