Politikerns svar om köerna: ”Kan vara brister i organisationen”

Publicerad

Den som väntar på specialistvård i landet, kan få vänta ett bra tag i Västra Götaland. Skillnaderna mellan hur länge man får vänta är stora i landet och speciellt jämfört med grannen i söder – Halland. Enligt regionens högsta politiker beror det på personalbristen, men det kan också ha med brister i organisationen att göra.

2020 fick 88,5 procent av hallänningarna specialistvård inom vårdgarantins 90 dagar. I Västra Götaland var siffran 57,2 procent samma år.

I årets budget tillsätter den blågröna regionledningen en miljard extra för kökortningsinsatser. En del av pengarna avsattes redan före pandemin, men det gick inte att göra insatser då.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

– Då var allt vi hade belagt med pandemipatienter, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Men vår statistik visar att köerna ökade ju redan innan corona?

– Det kan handla om att vi haft brister i vår organisation, till exempel att personalen allokerats fel, men det bestämmer inte vi politiker. Däremot kan vi bestämma hur många vårdplatser som ska finnas att tillgå. Men en vårdplats blir ingen vårdplats om det inte finns personal som vårdar.

I klippet ovan kan du honom svara på frågor som:  

Varför lyckas Halland så mycket bättre än Västra Götaland? 

Är det ett politiskt misslyckande att köerna till specialistvård tagit fart sedan ni tog makten 2014?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet