– Det är mycket märkligt, säger Jan Hognert (M) om den politiska stid som blossat upp i Munkedal. Foto: TT/Munkedals kommun

Politisk strid i Munkedal: ”Förstår inte hur de tänker”

Uppdaterad
Publicerad
En politisk strid har blossat upp i Munkedal. Det handlar om den överenskommelse som Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kom fram till efter valet 2018 – och som partierna har olika bilder kring innebörden av.
– Jag förstår inte hur de tänker, säger kommunalrådet Jan Hognert (M).

Efter valet 2018 befann sig Munkedal i en politiskt svår situation. Sverigedemokraterna blev det största partiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet förlorade mandat samtidigt som Moderaterna och Liberalerna gick framåt med fler mandat i fullmäktige.

Jan Hognert (M) beskriver för SVT Nyheter Väst att perioden efter valet ska ha varit ”värre än regeringskrisen”.

Efter flera förhandlingar gick Moderaterna och Liberalerna slutligen med på att samarbeta med Sverigedemokraterna i en överenskommelse.

Bilderna skiljer sig åt

Men nu, inför budgetförhandlingarna i september, har det uppdagats att partierna har haft olika bilder av överenskommelsens innebörd. 

– Vi menar att överenskommelsen innebar att Sverigedemokraterna skulle stödja vår budget och att de i gengäld fick ordförandeposter i fullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden, säger Jan Hognert (M).

Det är en beskrivning som Sverigedemokraterna inte känner igen.

– Senast igår frågade kommunalrådet oss om vi kan tänka oss att rösta på deras budget. Vi meddelade att vi aldrig kan tänka oss att stödja deras budget utan egna åsikter, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Hur kommer det sig att era bilder skiljer sig åt så mycket?

– Ja, det är mycket märkligt. De vill väl visa sina framfötter och sina viljor. Och det kan jag visserligen förstå. Det går bara att konstatera att vi tycker väldigt olika i många frågor, säger Jan Hognert (M).

”Ingen aning om vad som kommer hända”

Nu är partierna alltså tillbaka på ruta ett, och vad som kommer att ske i framtiden är ännu oklart.

– Ärligt talat så har jag ingen aning om vad som kommer att hända nu. Om det blir tre budgetar som läggs fram i budgetförhandlingarna i september så kommer Socialdemokraterna och Centerpartiets budget ha störst majoritet och vinna.

Vad gör ni då?

– Då kommer vi att avgå. Deras budget är ingenting vi kan stå för, säger Jan Hognert.

Nedan ser du ett inslag om striden kring samarbetet med SD efter valet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Strid om SD-samarbete inom Liberalerna Foto: Markus Hjortsman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer