Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer argument från politikerna i klippet ovan. Foto: SVT

Politisk strid om Ebo-lagen i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Borås ges möjligheten är det inte aktuellt att begränsa asylsökande från att bosätta sig på särskilt utsatta områden. Det menar det politiska styret. Oppositionen vill däremot se ett sådant beslut.
– Flyttar de till ett område som redan är trångbott skapar vi bekymmer, säger oppositionsrådet Annette Carlsson (M).

Den 1 januari i år började en lagändring att gälla. Tanken med lagändringen är att asylsökandes möjligheter att bo i eget boende i områden med socioekonomiska utmaningar ska begränsas. De som söker asyl och flyttar till sådana områden ska då inte få bidrag för asylsökande.

Syftet är, enligt regeringen, att fler asylsökande ska välja att bo i områden där det finns bättre förutsättningar för ett mottagande och att de negativa konsekvenserna av att asylsökande väljer eget boende ska minska.

”Få som berörs”

Borås är en av 32 kommuner som fått rätt att införa detta detta. Moderaterna och Kristdemokraterna vill att det införs på stadens särskilt utsatta områden Hässleholmen/Hulta och Norrby. Men det är inte aktuellt, enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

– Skälet till att det inte är aktuellt nu är att det är så få personer som berörs av det, säger han.

Hör mer argument från politikerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer