Helene Odenljung (L) är bekymrad över hur coronasmittan kan komma att påverka det politiska beslutsfattandet framöver. Foto: SVT

Politiska möten på sparlåga efter nya restriktioner

Publicerad

Alla kommuner har tränat på katastrofscenarier, för att veta hur man ska agera vid till exempel en väpnad attack eller en översvämning. Men ingen kunde föreställa sig den smittspridning som nu sker.

“Fantasin räckte inte till”, säger kommunalrådet Helene Odenljung (L) i Göteborg.

På fredagseftermiddagen meddelade statsministern att allmänna sammankomster med mer än femtio deltagare förbjuds. Det påverkar också Göteborgs fullmäktige, som har 81 ledamöter. 

Redan tidigare har många ledamöter valt att inte delta. Flera är äldre och tillhör därmed riskgruppen, andra har valt att avstå för att vara på den säkra sidan.

Coronaviruset i Västsverige

Inte helt digitalt

Men att låta fullmäktigemöten helt gå över till digitala distansmöten går inte, enligt Helene Odenljung, Göteborgs kommunstyrelses 1:e vice ordförande. 

– Nej, inte helt. Kommunallagen säger ju att man måste kunna se och höra allt i realtid. Och kvaliteten vid digitala möten kan svaja en del. Lagstiftarna har tänkt på det här med dålig uppkoppling, säger hon. 

För att ett fullmäktigemöte ska kunna vara beslutmässigt krävs att minst 41 ledamöter deltar. 

– Däremot behöver alla inte sitta i samma sal – det räcker med att tio personer, som representerar varsitt parti, är där för att kunna ge sitt partis syn. Övriga kan vara placerade så att de ändå kan följa mötet. Vi tittar på olika lösningar där, säger Helene Odenljung.

Motsättningar nedtonade

I det här läget har partierna kommit överens om att tona ner de politiska debatterna och motsättningarna. 

Ingen kommer att begära formell votering, där det krävs att ledamöter i salen trycker på en knapp. Istället kan partier reservera sig mot beslut, något som sedan antecknas i protokollet. 

Men om restriktionerna blir ännu starkare? 

– Hamnar vi i ett ännu värre läge måste man överväga vilka politiska beslut som är absolut nödvändiga att fatta, och vilka som kan anstå. Det gjorde vi förra gången – tog beslutsärenden och bordlade resten, säger hon. 

I ett sådant läge kan det också blir aktuellt att sätta igång krisledningsnämnden, så att kommunstyrelsen tar över alla nämnders beslut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet