Foto: TT

Pollenchocken är här

Publicerad

Nu är det extra jobbigt för pollenallergiker. Och det kan bli ännu värre.

Det har redan snackats om besvären pollenallergiker haft under våren. Men i och med den höga värmen som skämt bort västsvenskarna den senaste tiden, har pollennivåerna tagit besvären till en för i år helt ny nivå.

– Den senaste veckan har det accelererat så att det är allmän blomning av den värsta gräspollen-arten som bildar väldigt mycket pollen, säger Åslög Dahl på Göteborgs universitet som mätt pollenhalter sedan 1970-talet.

Har vi nått toppen nu i och med den senaste pollenvågen?

– Det är svårt att säga. Allt hänger på hur vädret blir, men det kan bli värre om det blir ihållande värme.

Mer pollen idag

Många pollenallergiker har nu kliande ögon och snuviga näsor, men under en sån här pollenvåg kan även människor som vanligtvis inte känner av pollen drabbas. Enligt Åslög Dahl är kunskapsnivån inom vården väldigt olika när det gäller pollenallergi.

– Studier har visat att läkarna tenderar att underskatta besvären som patienterna har. Ett stort problem är att det finns för få allergispecialister.

Och det lär inte bli bättre på sikt. Pollenhalterna är idag högre än vad de var på 1970-talet när mätningarna började.

– Det är till exempel mer gräspollen nu än på 1970-talet. En trolig orsak är att mars och april är varmare månader idag.

Ha bra medicinering som du tar i god tid.

Undvik exponering – träna inte ute

Tvätta hår och kläder ofta

Lär dig känna igen växterna du inte tål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer