Portar ska skydda Göta älv Foto: Sweco

Portar ska skydda våra städer

Uppdaterad
Publicerad

Portar behövs för att säkra Göteborg och kranskommunerna mot stigande havsnivåer i framtiden. Nu finn det skisser på hur de skall se ut.

De blir blir dyra, tio miljarder kronor, men de behövs, enligt Ulf Moback, kommunens samordnare för klimatanpassning i Göteborg.

Under hösten 2014 presenterade man modeller på var och hur mycket framtidens översvämningar kan drabba Göteborg och de kommuner som ligger uppströms längs med Göta älv och Nordre älv. Det handlar bland annat om att skydda människor, fastigheter, järnvägar och vägar. Siffrorna är baserade på FN:s uträkningar att år 2100 kan havsnivåerna ha stigit med uppemot en meter jämfört med idag.

– Det är FN:s värsta framtidsscenario, men jag hoppas att ingen stor översvämning skall hända innan vi bygger portarna, säger Ulf Moback.

Nu är även förstudien klar kring hur yttre portar i älvmynningen vid Nya Varvet i Göteborg och portar i Nordre älv skall se ut. Mycket baseras på de liknande portar som finns i London.

– Vi har valt dom för att de klarar av isförhållanden, säger Ulf Moback.

Ännu är allting i ett extremt tidigt skede. Bara vattendom och miljöprövning beräknas ta 15 år och det finns många sakägare längs med älvarna som har rätt att överklaga beslut. Dessutom finns ännu ingen finansiering klar. Och det är ett kostsamt projekt. Tio miljarder kronor beräknas det kosta.

– Man kan jämföra det med en halv Västlänken, säger Ulf Moback.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer