Foto: SVT

Positiv till flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

På Facebook har många grupper startats för stoppa de planerade flyktingboendena i Göteborg, men nu startar även positiva grupper som vill nyansera, inte polarisera, problematiken.

Göteborgs förslag på att starta tillfälliga boenden för flyktingar har väckt starka reaktioner. Det handlar om 12 boenden för sammanlagt 3000 flyktingar, bland annat i Fiskebäck i Västra Göteborg. Men de facebookgrupper som startats och som så tydligt vill stoppa de planerade flyktingboendena, behöver en motvikt, anser Gustaf Björkman, pastor i Fiskebäcks missionskyrka och resonerar utifrån sitt närområde.

Integration är möjlig

– Fiskebäck har en unik möjlighet att stå som värdar för den här typen av boenden. Det finns ett fungerande civilsamhälle och det betyder att det finns en möjlighet att integreras, säger Gustaf Björkman.

Han hävdar att om man placerar flyktingar i områden långt utanför där människor bor kommer integrationen inte fungera. Och han vill med sin Facebookgrupp nyansera och inte polarisera frågan.

– Jag är inte ute efter att vara emot de som är oroliga för den här sortens boende. Jag vill inte skapa den sortens konflikt, säger Gustaf Björkman.

Vill testa och se vad händer

Han menar att det finns ingen god tanke i att Fiskebäck skulle vara ett område som bara svenskar bor i. Precis som Göteborg är en blandad stad så är det positivt om också Fiskebäck är ett blandat område.

– Självklart måste man få bejaka sin oro, men det går ju inte att förutsäga att allt går åt skogen. Blir det problem med ett flyktingboende så får vi lösa det då. Det borde inte vara så svårt att testa och se vad som händer, säger Gustaf Björkman, pastor i Fiskebäcks missionskyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboende i Göteborg

Mer i ämnet