Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredrikskyrkan i Göteborg tycker inte att det behöver vara kristna inslag i skolavslutningar som hålls i kyrkan. Foto: SVT

Prästen tror på firande utan kristet budskap: ”Roligt att det fylls av liv”

Publicerad

En präst utanför Lidköping har tackat nej till fler skolavslutningar i deras kyrka. I Göteborg väljer Oscar Fredriks församling en annan väg.

SVT Nyheter Väst har rapporterat att Sävare församling utanför Lidköping nu säger nej till de skolor som vill hålla skolavslutning där. Det finns dock flera skolor som väljer en annan väg. I  Oscar Fredriks församling i Göteborg gläds åt skolavslutningarna i kyrkan.

– Jag tycker det är väldigt roligt att det fylls av liv, det tycker vi alla här. Vi är positiva till det och stödjer det, säger Pontus Nilsen, präst i församlingen.

Känner inte att han som präst måste vara med

Här håller flera skolor sina avslutningar och det kristna budskapet är inte det viktiga att lyfta fram. 

– För oss är det inte viktigt att vi är med på skolavslutningen, utan vi upplåter lokalen om de vill att vi ska vara med eller säga någonting så är vi ju gärna det. Men det handlar om ett förtroende som man ska känna från båda håll.

Är det ett problem att ha ett icke-konfessionellt firande i kyrkan?

– Nej, det tycker jag inte. Vi upplåter våra lokaler till olika verksamheter som är bra och som inte är emot kyrkans värderingar.

”Litar inte riktigt på varandra”

Pontus Nilsen tycker inte att det är problematiskt att skolan går in och detaljstyr hur skolavslutningarna ska vara, även om avslutningen sker i kyrkan. Att en skola skulle gå in och granska det tal en präst tänkt att hålla kan dock vara tecken på brister i relationen mellan kyrka och skola, enligt prästen.

– Det är uttryck för att det är bristande förtroende tänker jag. Jag hade inte haft problem om de hade velat titta lite på mitt tal, men det klart att det signalerar att man inte riktigt litar på varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkan som lokal

Mer i ämnet