Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Presskonferens om Stampens rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Stampen höll en presskonferens på Svenska Mässan i Göteborg med anledning av att företaget ansökt om rekonstruktion. – Vi är övertygade om att vi har goda möjligheter att lyckas, säger Peter Hjörne, huvudägare och styrelseorförande för Stampen under presskonferensen.

Stampen höll en presskonferens på Svenska Mässan i Göteborg. Detta efter att ha redogjort att man gör rekonstruktionen bland annat för att rädda 3.000 jobb.

– Vi har dragit på oss stora kostnader på grund av förvärv. Vi skulle ha rationaliserat snabbare, säger Peter Hjörne.

Läs också: Alice Bah Kuhnke (MP) uppringd av Hjörne

Plan läggs fram vid midsommar

Rekonstruktion är ett alternativ för företag med ekonomiska problem, som på sikt bedöms ha en chans att överleva. Istället för att ansöka om konkurs ansöker företaget om rekonstruktion hos tingsrätten.

Enligt koncernchefen Martin Alsander är förhoppningarna goda om att kunna avklara rekonstruktionen inom tre månader, detta trots att skulderna i nuläget uppgår till 493 miljoner kronor.

Stampen har ansökt om rekonstruktion för 16 av koncernens bolag. Beslut väntas i dag eller under morgondagen, enligt rekonstruktören Christian Andersch. Inom en vecka kommer fordringsägarna att informeras om vad besluten innebär.

”Oerhört tight schema”

Enligt rekonstruktören Christian Andersch handlar det om ett ”oerhört tight schema” fram till att rekonstruktionen ska vara klar i september.

– Tingsrätten har satt ut tid för borgenärssammanträdanden, de flesta kommer sannolikt att hållas under midsommarveckan. Då ska en preliminär rekonstruktionsplan läggas fram om hur respektive bolag ska rekonstrueras, säger Christian Andersch och fortsätter:

– En nödvändig del är att komma till rätta med koncernens höga skuldsättningsgrad. Min preliminära bedömning redan nu är att en stor del av rekonstruktionsplanen kommer att fokusera på en uppgörelse med fordringsägare.

”Inga planer på stora besparingar”

Enligt koncernchefen Martin Alsander är inga uppsägningar aktuella i nuläget.

– Låt mig vara tydlig med att vi i dagsläget inte har några planer på att genomföra stora besparingar under rekonstruktionsprocessen.

– För Stampens verksamheter i dag så är det business as usual – redaktionerna kommer att arbeta vidare, tidningarna kommer att fortsätta tryckas och läsarna kommer att få sina nyheter precis som vanligt, säger Martin Alsander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stampen

Mer i ämnet