Prisas för integrationen – nu uppträder de

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan vann de pris från Reach for Change för deras integrationsarbete. Under lördagen var det dags för Cirkus Uniks stora avslutningsshow.

Hur ska man minska segregationen i Göteborg och få barn från hela staden att träffas? För Elin Lükte och Jailton Carneiro var svaret enkelt – genom akrobatik och cirkus.

– Vi vill sammanföra barn från olika delar av staden och få dem att uppträda ihop. Målet är att öka barnens självförtroende och överbrygga sociala barriärer, sa Elin Lütke, som är lärare och en av grundarna till Cirkus Unik i en intervju med SVT för ett år sedan.

Vill skapa en mötesplats

För två år sedan startade Cirkus Unik, ett år senare vann de Reach for Changes prestigefyllda pris för deras integrationsarbete, och sedan dess har Cirkus Unik växt. I dag finns skolan i sex stadsdelar runt om i Göteborg med totalt 178 barn.

– Vi ville skapa en plats där barn från olika områden och bakgrunder kunde mötas på, säger Elin Lükte.

Under lördagen hade cirkusskolan deras stora show som de arbetat med i över ett år. Showen är uppdelad i två tillfällen och heter ”Staden”, ett tema som barnen själva har arbetat fram.

Barnen bakom showen

– Det har verkligen varit från deras perspektiv, och det här är verkligen barnens show. Det är de som har jobbat med manus, koreografi och rekvisitan. De har jobbat så hårt för det här, säger Elin Lükte.

Två av de barnen som uppträdde under den första delshowen under lördagen och som varit med i planeringen av showen under det gångna året var Elliot och Rihan.

– Året har verkligen varit roligt, säger Rihan. Vi har lärt oss massa nya saker och det är rätt skönt att göra akrobatik när man strechar.

Under året som gått har Cirkus Unik haft träffar runt om i Göteborg i ett försök att knyta samman staden. När det under lördagen var dags att visa upp det barnen lärt sig under året, var sammanhållning och tillit nyckelord.

– Jag tycker att det bästa med året har varit att man har fått nya, goa vänner, säger Elliot. Jag har typ fått sex nya vänner här. Det är väldigt roligt att vara här och lära känna andra personer som man kanske inte hade träffat annars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer