De prisade från vänster: Rune Bergström, Nils Chöler, Henrik Kruusval, Jesper Henke och Angelica Capitao Patrao. Foto: SVT

Prisvinnande journalistik i Väst

Publicerad

Sveriges bästa videojournalist, Sveriges bästa nyhetsprogram och Mest innovativ journalistik – SVT Nyheter Väst vann flera utmärkelser när SVT:s nyinstiftade Sverigepriset delades ut.

Sverigepriset delades ut i åtta kategorier, där vinnarna senare i vår kommer att representera Sverige vid den årliga Circom-galan och tillsammans med  Europas övriga public service företag tävla om titeln ”Bäst i Europa”.

– Fantastiskt roligt att såväl god journalistik som goda prestationer lyfts fram och premieras. Jag är stolt och glad över det arbete som bedrivs i Väst, konstaterar Lena-Marie Nilsson, nyhetschef Väst och projektledare för Landet Runt.

Prisvinnande personligheter

Jesper Henke utsågs till SVT:s bästa videojournalist. Utöver klassiskt granskande journalistik prisas Jesper för hans personliga tilltal i såväl bildberättande som texter.

Årets Nyhetsprogram blev Landet Runt, som produceras i Göteborg. ”Ett program som svänger till både ton och innehåll”, konstaterade juryn som också lyfter fram Henrik Kruusvals strålande programlederi.

I klassen Mest innovativ vann den namntävling som SVT Nyheter Väst anordnade under svettiga former 2015 – och som såg till att göteborgarna fick en Svettekörka och en Pöl Harbour som nya landmärken.

Flera hedersomnämnanden

I klassen för granskande journalistik lyfts SVT Nyheter Västs granskning om den segregerade skolan av Axel Håkansson fram ”för att skickligt ha tydliggjort ett aktuellt och omfattande program för både skolan och samhället i stort”.

Som en av SVT:s mest lysande unga talanger får Angelica Capitao Patrao, som bland annat ligger bakom en webbdokumentär om den kvinnliga hiphopscenen i Göteborg, ett hedersomnämnande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer