Foto: TT/SVT

Kommunen tvingas sälja ut allmännyttan

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs kommun vill åt mark för att kunna bygga fler lägenheter i Lövgärdet. Då kräver den privata aktören att få köpa närmare 300 lägenheter av allmännyttan i utbyte.

Lägenheterna i Rannebergen ligger som en massiv grå ring med grönområde emellan. En som bor där är Dalila Hrustic som är ute och går med sin lilla vita hundvalp.

– Man är orolig, väldigt orolig faktiskt. Ingen är nöjd med det här, alla är arga och ledsna, säger Dalila Hrustic.

Den privata aktören Victoria park vill komma åt 289 lägenheter i området – något som är företagets krav för att i sin tur sälja mark i Lövgärdet som kommunen vill åt.

Detta har fått hyresgästföreningen i Angered att ilskna till ordentligt.

–Vi behöver bygga lägenheter men frågan är om vi verkligen ska tillåta ett privat bolag med vinstintresse att pressa kommunen. Det måste finnas andra vägar att gå, säger Kristoffer Lundberg på Hyresgästföreningen i Angered.

Inte heller nöjda

Enligt det kommunala bolaget Framtidens vice ordförande, miljöpartisten Claes Roxbergh, är de inte heller nöjda med att behöva sälja ut allmännyttan. Men han menar att de inte har något val om de ska kunna utveckla Lövgärdet.

– I år kommer vi bygga 300 lägenheter och det är alldeles för lite. Den här affären är ett sätt för oss att få mer mark och kunna bygga mer så det tillför nästan 300 lägenheter.

Men skall man låta ett privat företag ställa villkoren?

– Det är frågan men om man gör affärer med privata företag så kan man inte bestämma allting, säger Claes Roxbergh (MP).

Victoria park säger först att de ska kommentera affären, men till slut väljer vd:n Peter Strand att avstå från att uttala sig tills affären är i hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.