Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn: ”Alla sjuka behöver inte PCR-testas” Foto: SVT

Professorns kritik: Många sjuka behöver inte PCR-testas

Uppdaterad
Publicerad

Bara förra veckan lämnades det in över hundratusen PCR-prov – bara i Västra Götaland. Professor Tomas Bergström på Sahlgrenska universitetssjukhuset tycker att det räcker om vårdpersonal och riskgrupper får PCR-tester.

Övriga med lindriga symptom kan nöja sig med antigen-testerna.

I klippet ovan kan du höra professor Tomas Bergströms argument för att begränsa PCR-testandet.

Det är ett fortsatt extremt hårt tryck på att få göra PCR-tester och därmed också ett jättetryck på laboratorier att lämna provsvar nu när smitspridningen av covid-19 är så stor. 

Bara under förra veckan togs 107 945 PCR-tester i Västra Götalandsregionen.

SVT Nyheter Väst och andra medier har rapporterat om brist på provkit för PCR-test och alltför långa svarstider. Men det skulle inte behöva vara så, om professor Tomas Bergström i Göteborg fått bestämma. Något P4 Göteborg först rapporterade.

– Det sker en övertestning som innebär längre svarstider också för de relevanta proverna, till exempel på inneliggande patienter. Det finns ett gott alternativ för dem som är friska eller bara har lätta förkylningssymptom och inte riskerar att smitta riskgrupper. Det är antigen-tester som man kan köpa på apotek och som fungerar bra i de situationerna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet