Foto: TT

Profilerad västsvensk advokat straffas för Facebook-inlägg

Publicerad

En känd advokat i Västsverige straffas med dubbla varningar från Advokatsamfundets disciplinnämnd. Han ska bland annat ha gjort flera Facebook-inlägg som har bedömts som olämpliga.

Advokaten i fråga är en profilerad advokat som figurerat i några av de största västsvenska rättegångarna på senare år. Nu straffas han av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Anledningen är bland annat flera Facebook-inlägg, där advokaten utlämnande berättat om sitt eget arbete och där det framgår att han använder sig av olämpliga metoder.

Skojade om granatattrapp

I ett av inläggen skriver advokaten om hur han mottagit en gåva från en ”nöjd” klient i form av en granatattrapp som förvarats på kontoret. Därefter följer flera inlägg där han ironiserar över händelsen. I andra inlägg skriver han bland annat om påstådda fortkörningar och hur han har firat tillsammans med klienter då ett åtal lades ned.

Förutom inläggen på sociala medier straffas advokaten även för att systematiskt ha kryddat sina kostnadsräkningar till hovrätten. Han ska bland annat ha begärt ersättning för 20 besök hos en klient som satt häktad på annan ort, men i själva verket hade advokaten bara varit där ett fåtal gånger.

I beslutet från Advokatsamfundets disciplinnämnd hänvisas även till att den västsvenske advokaten ofta pratar öppet om hur han hyr ut sitt hus i Spanien till klienter.

”Avundsjuka och förtal”

Advokatens enda kommentar kring anklagelserna är, enligt hans yttrande till disciplinnämnden, att alltihop handlar om avundsjuka och förtal. Han menar bland annat att flera påståenden är direkt falska, och att hans Facebook-konto inte är offentligt och enbart riktar sig till nära vänner.

Disciplinnämnden drar ändå slutsatsen att han på flera punkter brutit mot god advokatsed, och därför förtjänar dubbla varningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.