Försvarshögskolans rapport från 2018 ”Mellan salafism och salafistisk jihadism” ligger till grund till den nya undersökningen. Foto: TT

Projekt ska granska salafism i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt projekt från Försvarshögskolan ska granska hur salafism påverkar svenska städer. Ett område som ingår i forskningsprojektet är Norrby i Borås.

Ett nytt forskningsprojekt ska granska hur salafism och salafistisk jihadism påverkar Sverige, rapporterar Sveriges Radio P1 I lagens namn. Salafism är en ortodox form av islam som inte är våldsbejakande i sig, men som enligt terrorforskare kan vara en grogrund för våldsbejakande extremism.

Man ska bland annat titta på den digitala grenen, hur den internationella salafistiska miljön påverkar Sverige. Man kommer även titta på hur lokalsamhället påverkas, vilka nationella och lokala motåtgärder som kommer behövas.

– Jag hoppas att vi ska kunna beskriva problematiken och ta fram kunskap som kan lägga grund för åtgärder, säger Filip Ahlin, analytiker på Försvarshögskolan.

Detta är en uppföljning på den studie som kom förra året där man hade kartlagt salafism och salafistisk jihadism i Sverige som presenterades av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Norrby ett av de utvalda områdena

Forskningsgruppen kommer att titta på de områden som polisen kallar utsatta eller särskilt utsatta områden. Bland annat ska man undersöka vilka förebyggande åtgärder som kan tas till för att undvika att människor som befinner sig i kriminella miljöer radikaliseras.

Området Norrby i Borås är ett av de områden som ingår i forskningsprojektet. Men vilka övriga områden som kommer att vara med i forskningsprojektet är ännu inte klart.

– Norrby är ett område som har haft störst problematik, vi tar det därifrån. Sen har vi inte bestämt oss helt och hållet för vilka andra områden som vi kommer att titta på, säger Filip Ahlin.

Projektet kommer att pågå till 2021 och finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.