PSA-prov är ett blodprov som görs för att upptäcka prostatacancer. T.h. Håkan Linnarsson (S). Foto: TT / Socialdemokraterna

Prostatacancerscreening införs i Västra Götaland 2020

Uppdaterad
Publicerad

Från år 2020 kommer alla män födda 1970 att erbjudas prostatacancerscreening genom PSA-test, det klubbade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen igenom under torsdagen. Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen hos män, men någon regelbunden screening för sjukdomen görs inte idag.

Under torsdagen klubbade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) igenom förslaget om att införa organiserad prostatacancertestning.

Projektet inleds 2020 och då kommer samtliga män födda 1970 i Västra Götalandsregionen få information och erbjudande om testning genom ett så kallat PSA-prov. Under tre år ska samtliga nyblivna 50-åriga män kallas till ett PSA-test.

– Vi tror att det här kommer ha en positiv effekt på mäns hälsa att regelbundet testa för detta i vissa åldersgrupper, säger Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd och 2:e vice ordförande i HSS.

Vanligaste cancersjukdomen hos män

Varje år får 1 700 män i Västra Götaland beskedet att de drabbats av prostatacancer och 400 män i regionen dör varje år av denna cancerform. Det är dubbelt så många jämfört med för 40 år sedan, och det är i dag den i särklass vanligaste cancersjukdomen hos män.

Trots detta görs ingen regelbunden screening av sjukdomen idag.

Tre av fyra som avlider till följd av prostatacancer är över 70 år, ytterst få insjuknar före 50 års ålder. Den som drabbas har en besvärlig och långdragen sjukdom med försämrad livskvalitet och höga kostnader för sjukvården.

– Det här handlar om att få till ett organiserat PSA-testande i Västra Götalands-regionen som ska leda till tidigare upptäckt och mer kunskap om PSA-testerna, säger Håkan Linnarsson.

PSA-prov

PSA-prov är ett blodprov som mäter halten PSA i blodet. Provet tas oftast i armen med hjälp av en nål som sticks in i ett ytligt blodkärl, en ven.

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som följer med sädesvätskan när du får utlösning. PSA gör att spermierna blir rörligare.

Ett enstaka blodprov ger i de flesta fall inte något säkert svar på om du har en sjukdom eller inte. Svaret på provet vägs därför ihop med hur du mår och med andra prover som du kan ha lämnat.

PSA-halten i blodet ökar normalt något med åldern.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.